Sijarto: Ugovor sa "Gaspromom" dobar, obezbeđuje sigurnost Mađarske

Ako padne cena prirodnog gasa na svetskom tržištu, onda će pasti i cena koju moramo da platimo, poručio je šef diplomatije Mađarske

Ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto nazvao je sporazum sa "Gaspromom" dobrim, ističući da obezbeđuje sigurnost Mađarske i demantovao je glasine da Budimpešta gas iz Rusije kupuje po višoj ceni.

"Za ugovor o kupovini gasa mogu da kažem da je to dobar sporazum i sporazum koji obezbeđuje sigurnost. U najtežim vremenima energetske krize, Mađarska nije morala da nameće nikakva ograničenja, naše snabdevanje gasom je uvek bilo obezbeđeno, i ovim sporazumom će to biti obezbeđeno", rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je takođe prokomentarisao izveštaje opozicije, objašnjavajući da se prema formuli cene koja je navedena u ugovoru odnosno iznos koji Mađarska mora da plati za isporuku gasa iz Ruske Federacije, obračunava sa zakašnjenjem od dva meseca, po kursnoj listi.

"Ako padne cena prirodnog gasa na svetskom tržištu, onda će pasti i cena koju moramo da platimo. Naravno, ovo važi i u drugom pravcu", rekao je on.

Mađarska i "Gasprom" su u septembru 2021. potpisali ugovore za isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje otpada na trasu kroz Srbiju (iz Turskog toka), a jedna milijarda preko Austrije. Prve količine gasa gasovodom Balkanski tok, kojim se gas dobija iz Turskog toka, otišle su u Mađarsku preko Srbije 1. oktobra.

U avgustu 2022. godine Sijarto je saopštio da je potpisao sporazum sa "Gaspromom", prema kojem će se od 1. septembra u zemlju isporučivati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa Turskim tokom i Srbija dnevno. Tokom njegove posete Moskvi u martu 2023. godine najavljeno je produženje sporazuma o dodatnim isporukama.