Svet

Asanž pisao kralju Čarlsu: Počastvovan sam što boravim u instituciji svetske klase nazvane po vama

Uoči krunisanja, osnivač Vikiliksa pozvao je novog britanskog monarha da poseti zatvor koji nosi njegovo ime
Asanž pisao kralju Čarlsu: Počastvovan sam što boravim u instituciji svetske klase nazvane po vamaGetty © Bruno Vincent / Staff

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž poslao je kralju Čarlsu pismo u kojem ga poziva da poseti zatvor Njegovog Veličanstva "Belmarš" i vidi kakvi tamo uslovi "svetske klase" vladaju.

Asanž je ironično opisao zatvor maksimalnog obezbeđenja kao mesto koje je "samo kratak lov na lisice od Starog kraljevskog pomorskog koledža u Griniču", rekavši kralju da mora da je "divno" imati "tako cenjeni objekat nazvan po njemu".

"Kao politički zatvorenik, držan na zadovoljstvo Vašeg Veličanstva u ime posramljenog stranog suverena, počastvovan sam što boravim u zidovima ove institucije svetske klase", nastavio je Asanž. "Zaista, vaše kraljevstvo ne poznaje granice".

Zatvoreni novinar je opisao "kulinarske užitke" koji se zatvorenicima služe u ćelijama, rekreativno korišćenje lekova na recept, zabranu igranja šaha iz "zdravstvenih" razloga, najezdu glodara i samoubistvo jednog od njegovih prijatelja – gej muškarca koji se obesio pre deportacije u Brazil.

"Preklinjem vas, kralju Čarlse, da posetite zatvor Njegovog Veličanstva Belmarš, jer je to čast koja priliči kralju. Kada započnete svoju vladavinu, neka se uvek sećate reči Biblije kralja Džejmsa: 'Blaženi milostivi, jer će zadobiti milost'. I neka milost bude svetlo vodilja vašeg kraljevstva, kako unutar tako i izvan zidina Belmarša."

Asanža su britanske vlasti uhapsile 2019. godine, nakon što mu je Ekvador oduzeo status azilanta i dozvolio policajcima da ga izvedu iz ambasade u Londonu, gde se nalazio od 2012. Na dan hapšenja, Ministarstvo pravde SAD je zatražilo njegovo izručenje zbog optužbi za špijunažu, što bi moglo da rezultira smrtnom kaznom.

Asanž se trenutno bori protiv zahteva za ekstradiciju, a njegovi advokati su uložili žalbu na prethodnu odluku kojom se odobrava izručenje, navodeći kao razlog pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

Optužbe protiv Asanža proistekle su iz njegove komunikacije sa uzbunjivačima, među kojima je najvažnija Čelsi Mening, koja je 2010. dala Vikiliksu poverljive materijale u kojima se navode američki ratni zločini u Iraku i Avganistanu. Iako Asanž nije lično hakovao ove materijale, ipak je optužen za objavljivanje.

Novinske kuće, poznate ličnosti, aktivisti i neki američki i međunarodni političari pozvali su američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od optužbi protiv Asanža.

image