I Zapad zabrinut zbog ukrajinske represije nad UPC - ali nedovoljno

Izveštaj američke Komisije za verske slobode u svetu ne daje preporuke za suprotstavljanje akcijama Ukrajine protiv kanonske UPC

Izveštaj američke Komisije za verske slobode u svetu pokazuje da su ne samo u Rusiji, već i na Zapadu zabrinuti zbog represije ukrajinskih vlasti protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i njenog položaja, rekao je predsednik Instituta za religiju i politiku (IRP) Anton Ignjatenko za "RIA Novosti".

Radi se o komisiji pod federalnom vladom Sjedinjenih Američkih Država. Ona je prethodno preporučila da Bela kuća uvrsti 15 država, među kojima su Indija, Rusija, Kina, Severna Koreja, Pakistan, Avganistan, Iran, Nigerija, Saudijska Arabija, na listu država za koje postoji "posebna zabrinutost za verske slobode". 

Što se tiče Ukrajine, u izveštaju se navodi da su nakon početka Specijalne vojne operacije "ukrajinske vlasti počele da pažljivije motre na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), koja je istorijski gledano i crkveno povezana sa Moskovskom patrijaršijom. Dok ukrajinski parlament do kraja 2022. nije usvojio nijedan zakon o zabrani verskih grupa, mogućnost da to sada učini izaziva veliku zabrinutost". Istovremeno, izveštaj ne daje preporuke za suprotstavljanje akcijama Ukrajine protiv kanonske UPC.

"Ne samo u Rusiji, već i na Zapadu postoji zabrinutost zbog postupaka protiv UPC i stepena njihove pravne valjanosti. U tom smislu su i ocene američke komisije. One su prilično blage, nije predloženo da Ukrajina bude uvrštena na bilo koju od dve liste 'problematičnih' zemalja. Izveštaj je ograničen na 2022, ali problem sa UPC je identifikovan, a praćenje će se nastaviti 2023. godine", smatra Ignjatenko.

Po njegovom mišljenju, pritisak na Crkvu cepa celokupno ukrajinsko društvo, a nedostatak brzog rešenja sukoba može da podrije položaj Zelenskog i njegove stranke nakon završetka neprijateljstava.

"Ujedinjenje na nacionalističkoj osnovi će oslabiti, ali će sukob ostati", kaže on.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje, podsećaju RIA Novosti. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj potpunoj zabrani u Ukrajini. Vlasti su uvele sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. 

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti", pretrese episkopa i sveštenika, u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".