NATO danima tražio nepostojeću podmornicu: Alijansa u strahu od Rusije i pod vodom

Saveznici iz Severnoatlantskog saveza proveli su veći deo poslednjih 12 dana pretražujući mora kod obala Norveške i Islanda u potrazi za fiktivnom neprijateljskom podmornicom

NATO pojačava praćenje podmornica nakon što je odbrambeni savez upozorio da Moskva mapira kritična podvodna sredstva Evropske unije i SAD, piše "Blumberg".

Saveznici iz Severnoatlantskog saveza proveli su veći deo poslednjih 12 dana pretražujući mora kod obala Norveške i Islanda u potrazi za fiktivnom neprijateljskom podmornicom, što je vežba usmerena na izoštravanje sposobnosti za "lov" na brodove koje su angažovale Rusija i druge zemlje.

"Pretnja podmornice je u njenoj prikrivenosti, činjenici da druge nacije generalno ne znaju gde da deluju", rekao je u intervjuu kontraadmiral američke mornarice Stiven Mek, komandant NATO-a za podmornice. Zbog toga, "za nas je važno da obučimo alijansu kako da razume okruženje koje će podmornice pokušati da iskoriste da bi ostale skrivene".

Podmornice su jedna od naprednih ruskih sposobnosti. Sa značajnom flotom plovila na nuklearni pogon, uključujući balističke rakete i podmornice za nuklearne napade, one ostaju potencijalna pretnja alijansi za tajne napade.

Koliko je alijansa u strahu govori to što je NATO u sredu upozorio na značajan rizik da bi Moskva mogla da gađa infrastrukturu u Evropi i Severnoj Americi.

U okviru vežbe nazvane "Dinamični mungos", koja je počela 24. aprila i završava se u petak, 12 zemalja NATO-a, uključujući SAD, Kanadu, Španiju i Portugal, udružilo je svoje pomorske patrolne avione, površinske brodove i prijateljske podmornice u potrazi za podmornicom sa veoma malo informacija.

Vežba se odvijala u strateškoj oblasti za alijansu, takozvanom prolazu Grenland-Island-UK, kroz koji ruska plovila treba da prođu da bi izašla u Atlantski okean.

Članovi NATO su u strahu da bi snage ruskog predsednika Vladimira Putina mogle potencijalno da poremete komercijalni transport ili preseku vojne linije snabdevanja koje Vašington šalje u Evropu. Drugi strah je i moguća sabotaža podvodnih transatlantskih kablova za prenos podataka moglo bi da nanese veliku štetu.

Podmornice na nuklearni pogon mogu dati taktičku prednost tako što stvaraju vazduh i vodu plovila, omogućavajući duži boravak u moru. Podmornice sa dizel pogonom, međutim, moraju češće da dopunjavaju svoje baterije, potencijalno otkrivajući svoju lokaciju.

"Protivpodmorničko ratovanje zahteva da sve tri ratne discipline budu najefikasnije, a posebno ta koordinacija između vazdušnog, površinskog i prijateljskog podpovršinskog tima“, rekao je Mek.