Cena prava sitnica: Krunisanje kralja Čarlsa Britaniju bi moglo da košta i do sto miliona funti

Više od polovine Britanaca smatra da ceremonija krunisanja ne bi trebalo da bude plaćena državnim novcem

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg, prvo u toj zemlji u poslednjih 70 godina, privuklo je mnogo pažnje svetske javnosti, ali je naišlo i na kritike zbog svoje ogromne cene u trenutku kada Ujedinjeno Kraljevstvo prolazi kroz ekonomsku krizu.

Bakingemska palata nije objavila zvanične podatke o ceni ceremonije, niti je odgovorila na upite novinara.

Kralj Čarls je rekao da želi "skromniju, kraću i jeftiniju ceremoniju" kao deo njegove ambicije da "umanji" ulogu britanske monarhije.

Ipak, očekuje se da će celokupna ceremonija, uključujući i svečani koncert u baštama Vindzor, koštati između 50 do 100 miliona funti, preneo je Bi-Bi-Si.

To bi moglo biti više od oko 50 miliona funti u današnjem novcu - odnosno oko 1,5 miliona u to vreme - koliko je koštala ceremonija kraljice Elizabete Druge iz 1953. godine.

Ceremonija će biti skuplja i od krunisanja kralja Džordža Šestog iz 1937. godine, koje je koštalo oko 450.000 tadašnjih funti, odnosno oko 25 miliona u današnjem novcu.

Krunisanje će, kao i većina javnih svečanosti, biti plaćeno državnim novcem, a najavljeno je i da će kraljevska porodica finansirati jedan njen deo, mada nije precizirano koliko će to tačno biti.

Rezultati najnovije ankete "JuGova" pokazalo je da 51 odsto Britanaca smatra da ceremonija krunisanja ne bi trebalo da se plaća iz budžeta, dok 18 odsto njih o tome nema stav.

Takođe, procenjuje se da će britanska ekonomija izgubiti oko 1,6 milijardi funti u produktivnosti zbog toga što će ponedeljak, 8. maj biti neradan dan.

Britanski BDP trenutno je oko 0,6 odsto manji u odnosu na 2019. godinu, pa je Britanija tako jedina od zemalja G7 koje se ekonomski još uvek nije oporavila od pandemije korona-virusa.

Britanska vlada, sa druge strane tvrdi da će ceremonija krunisanja doneti višemilijonske zarade za mnoga preduzeća, pre svega u ugostiteljstvu i uslužnom sektoru.