Rusija nezadovoljna primenom Sporazuma o žitu: Kijev ga koristi za terorističke napade

Mnoge zemlje sveta će imati koristi da se barijere za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uklone, poručio zamenik ministra spoljnih poslova RF Sergej Veršinjin

Pokušaji Ukrajine da eksploatiše crnomorski žitni koridor kako bi sprovodila terorističke napade na Krimu ne mogu da se tolerišu, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova RF Sergej Veršinjin u ekskluzivnom intervjuu za RT.

Govoreći nakon razgovora ruske strane sa šefom Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj o obnovi Sporazuma o žitu koji ističe 18. maja, Veršinjin je ukazao da Rusija nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima sporazuma.

On je napomenuo da se žito izvozi "u najrazvijenije zemlje", iako je ideja koju je izneo generalni sekretar UN Antonio Gutereš "bila da se obezbedi prehrambena bezbednost u svetu", istakavši da se to "zapravo ne dešava."

Zamenik ministra spoljnih poslova RF je rekao da strane u sporazumu rade na međunarodnom humanitarnom koridoru za izvoz žitarica, "ali svi znaju da je, na žalost, ukrajinska strana koristila to za organizovanje terorističkih napada na Sevastopolj, što je apsolutno neprihvatljivo."

Veršinjin je podvukao da će "mnoge zemlje sveta imati koristi" od toga da se barijere za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uklone.

Ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali da sankcije posredno onemogućavaju izvoz ruske hrane i đubriva zemljama kojima su najpotrebnije, iako je Sporazum o žitu omogućio izvoz ukrajinskih žitarica, koje su pak mahom završile na evropskim tržištima.

Sporazum je dodatno kompromitovan nakon nekoliko ukrajinskih napada koji su sprovedeni preko žitnog koridora, što je dovelo do toga da Rusija nakratko suspenduje svoje učešće u oktobru 2022. godine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u aprilu saopštilo da je Ukrajina prekršila obećanje da neće koristiti žitni koridor u vojne svrhe, nakon što je nekoliko čamaca bez posade napalo baze Crnomorske flote i civilnu infrastrukturu u Sevastopolju u dva navrata.