Svet

Puškinovi spomenici na udaru Kijeva: I pesnika iz 19. veka smatraju kolonizatorom

Novi propisi u Ukrajini predviđaju uklanjanje svih simbola "ruskog imperijalizma", među kojima se nalaze i spomenici poznatog i priznatog svetskog umetnika
Puškinovi spomenici na udaru Kijeva: I pesnika iz 19. veka smatraju kolonizatoromwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Spomenik ruskom pesniku Aleksandru Puškinu u centru Kijeva možda proživljava svoje poslednje dane, nakon što je više od 30 statua širom Ukrajine uklonjeno u poslednjih godinu dana, piše britanski "Gardijan".

Oko spomenika nisu postavljeni džakovi peska i ograde kao ostali "voljeniji" kijevski spomenici, Puškinova statua išarana je grafitima na kojima piše da je "imperijalista" i "vojnik tuđe kulture".

Jedna reč napisana na postolju spomenika, ipak, sumira sve ostale poruke koje su vandali na njemu ostavili: "Uništi".

Za mnoge na Zapadu, bes protiv pisca iz 19. veka deluje apsurdno, piše "Gardijan". Ipak, malo je verovatno da će njegova statua u centru Kijeva, koja se tu nalazi od 1962. godine, dočekati kraj sukoba u Ukrajini na istom mestu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prošlog meseca je potpisao Zakon o dekolonizaciji, u skladu sa kojim će spomenik Puškinu, ali i mnogi drugi, biti uklonjeni.

Taj zakon sličan je onom o dekomunizaciji iz 2015. godine, na osnovu kojeg je uklonjen veliki broj statua Marksa i Lenjina i promenjena imena više od 200 ulica.

Ipak, sada se na udaru nalaze spomenici koji simbolizuju ono što u Ukrajini smatraju "ruskim imperijalizmom", bilo da su građeni za vreme Ruskog carstva ili Sovjetskog Saveza.

U Zakonu se precizira da se odnosi na "slike, spomenike, obeležja i natpise posvećenim osobama koje su javno, uključujući u umetničkim delima, podržavali, glorifikovali i pravdali rusku imperijalnu politiku".

Za većinu Ukrajinaca, kako navodi "Gardijan", problem nije Puškinova poezija, već "način na koji je instrumentalizovan kao simbol ruske kulture i uticaja".

Kako pokazuju rezultat istraživanja sprovedenog pre pet godina, u Ukrajini su u tom trenutku postojale 594 ulice koje su nosile ime poznatog ruskog pesnika, što ga je činilo trećim najčešćim imenom za ulicu u toj zemlji, nakon ukrajinskog nacionalnog pesnika Tarasa Ševčenka i prvog čoveka u svemiru Jurija Gagarina.

Građani Kijeva nedavno su glasali da promene naziv Puškinovog parka, koji će se u budućnosti zvati Bahrijanjijev park, u čast ukrajinskog pisca Ivana Bahrijanjija.

image