"Fajnenšel tajms": Brisel planira sankcije kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom

Potez EU će verovatno izazvati nelagodu u Pekingu koji želi da spreči Brisel da stane na stranu Vašingtona u njihovoj borbi za globalni uticaj

Brisel je predložio sankcije kineskim kompanijama zbog, kako navode, "podrške ruskoj ratnoj mašineriji", po prvi put od početka sukoba u Ukrajini, što će verovatno povećati tenzije sa Pekingom. Sedam kineskih kompanija, optuženih za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi u oružju, našlo se u novom paketu sankcija o kojem će ove nedelje raspravljati zemlje članice EU, a u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid.

Neke od kompanija su već stavljene pod sankcije SAD. Potez EU će verovatno izazvati nelagodu u Pekingu koji želi da spreči Brisel da stane na stranu Vašingtona u njihovoj borbi za globalni uticaj.

Brisel je do sada izbegavao da cilja Kinu, tvrdeći da nikakvi dokazi ne pokazuju da je direktno Moskvu snabdevala oružjem.

Listu sankcionisanih kompanija treba jednoglasno da odobri 27 država članica da bi mogla da bude sprovedena.

U predlogu sankcija Evropske komisije piše da na listu treba uključiti kompanije iz trećih zemlja koje učestvuju u zaobilaženju trgovinskih ograničenja kao i snabdevanje ruskih firmi koje su uključene u razvoj, proizvodnju i snabdevanje elektronskih komponenti za ruski vojni i industrijski kompleks.

Kompanija koja proizvodi kompjuterske čipove (3HC), optužena je za "pokušaj izbegavanja kontrole izvoza i kupovinu ili pokušaj nabavke predmeta američkog porekla kao podršku ruskoj vojnoj i/ili odbrambenoj industrijskoj bazi". Ministarstvo finansija SAD je ranije saopštilo i da King-Pai isporučuje Rusiji mikroelektroniku koja "ima odbrambene aplikacije koje uključuju sisteme za navođenje krstarećih raketa".

Brisel, takođe, predlaže sankcije nekim iranskim kompanijama, koje se bave proizvodnjom i isporukom dronova Rusiji.

"Fajnenšel tajms" navodi da Evropska unija nastoji da se uopštenije pozabavi zaobilaženjem sankcija. Nacrt uključuje mere koje bi omogućile EU da ograniči prodaju određenih proizvoda trećim zemljama ako diplomatski pritisak ne postigne željeni efekat. Države članice bi morale da odobre pojedinačne mere protiv kompanija ili država.

Postoje i ovlašćenja da se naftnim tankerima, koji prikrivaju svoju lokaciju bez dobrog razloga, zabrani odlazak iz luka EU. FT je izvestio da su brodovi zaobilazili embargo na uvoz ruske pomorske nafte pretvarajući se da su njihovi tereti sa drugih mesta. Komisija je takođe predložila proširenje spektra zabranjenog izvoza u Rusiju.

MSP Kine: Preduzećemo "čvrste mere" da zaštitimo svoje interese

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova su povodom predloga EU da se kineskim kompanijama uvedu sankcije zbog optužbi da pomažu "ruskoj ratnoj mašineriji" saopštili da se Kina protivi svim merama, koje koriste odnose Kine i Rusije kao izgovor da naškode trgovinskoj saradnji tih zemalja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da će Kina preduzeti ''čvrste mere'' da zaštiti svoje interese, ako ove sankcije stupe na snagu.