"Global tajms": NATO kancelarija u Japanu biće iščupana kao svaki trn

Japan zapravo unapređuje američku strategiju guranja Kine na stranu neprijateljske sile. A kada uperite oružje u Kinu, Kina će odgovoriti, navodi kineski list

Otvaranje NATO kancelarije za vezu u Japanu kineski "Global tajms" vidi kao otrovni trn koji se zabada u Aziju, dok će njegova toksičnost početi da se širi izazivajući podele i povećavajući nesigurnost zemalja u regionu.

"NATO je zabio trn u Istočnu Aziju i patiće sve azijske zemlje, uključujući Japan. Ali pošto je to trn, uvek će mu slediti čupanje, a proširenju NATO-a jednog dana će doći kraj", naveo je list, blizak Komunističkoj partiji Kine, u svom uvodniku.

Takođe, kineski medij piše da su članice NATO-a pojačale vojne napade u susedstvu Kine, te da NATO kancelarija u Japanu više nije simboličan potez već značajan korak ka izgradnji takozvane bezbednosne odbrane oko Kine. Meta njene odbrane je Kina.

"Bezbednost o kojoj NATO govori nikada nije bezbednost svih nacija već bezbednost njegovih članica. Za one izvan grupe to će pre biti nesigurnost a može čak predstavljati i pretnju. NATO ima političke kriterijume. Činjenica je da se podela stvara na osnovu toga ko je saveznik i ko nije", konstatuje "Global tajms" i dodaje da, dugoročno gledano, ulazak NATO-a u Aziju predstavlja uvođenje ove neprijateljske paradigme u Aziju.

NATO je sada prikazan kao vojni blok u potrazi za mirom i očuvanjem mira, ali nikakva slika ne može promeniti njegovu suštinu – on je ideološka baza nadmoći zapadne civilizacije, i po tome Alijansa definiše bezbednost ili nesigurnost.

Međutim, ako se ovaj model primeni u Aziji, to će potkopati napore zemalja regiona, koje se razlikuju po religijama, društvenim i istorijskim tradicijama i političkim sistemima, da pronađu zajednički bezbednosni poredak.

Ukoliko pogledate teritorijalne sporove između zemalja jugoistočne Azije i južne Azije, nije teško razumeti šta je Zapad doneo Aziji. 

Vesternizacija Japana dovela je do toga da napusti Aziju i pridruži se Evropi. Zaluđen težnjom za azijskom hegemonijom postao je militaristički demon koji huška na rat, što je donelo katastrofu azijskim zemljama.

Japan želi da uvede NATO u Aziju radi svoje bezbednosti. Međutim, bezbednost Japana se nikada ne može postići oslanjanjem na vojnu podršku SAD ili NATO-a. U stvari, što Japan bliže vojno sarađuje sa SAD ili NATO-om, to će manje dobiti sigurnost koju želi i manje je verovatno da će moći da promeni svoj imidž "geostrateškog patuljka".

Japan zapravo unapređuje američku strategiju guranja Kine na stranu neprijateljske sile. A kada uperite oružje u Kinu, Kina će odgovoriti, zaključuje "Global tajms".