Svet

Gutereš: Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine nemogući u ovom trenutku

Cilj je da se omogući mir, u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija, ali daleko smo od toga, istakao je generalni sekretar UN
Gutereš: Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine nemogući u ovom trenutkuwww.globallookpress.com © IMAGO/Niyi Fote

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da u ovom trenutku ne vidi nikakvu mogućnost za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, dodajući da su obe strane uverene da mogu da pobede.

"Ne vidim da je Rusija u ovom trenutku voljna da se povuče s teritorija, koje je zauzela i mislim da se Ukrajina nada da će ih ponovo preuzeti. Radimo na tome, u meri u kojoj je to moguće, da uspostavimo dijalog sa obe strane, kako bismo rešili konkretne probleme", rekao je Gutereš u intervjuu za španski "Pais".

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mirovnih pregovora, ali je dodao da su u ovom trenutku i ruska i ukrajinska strana potpuno uključene u rat, podsećajući da se govorilo o ruskoj ofanzivi zimus i da se za proleće najavljuje ukrajinska kontarofanziva.

Na pitanje da li su isporuke oružja Ukrajini u skladu s pravom na legitimnu odbranu, Gutereš je rekao da je jasno da su obe strane pokušale da nabave oružje i dodao da se to dešava u ratovima.

"Cilj je da se omogući, ne odmah, ali kasnije, mir koji je pravedan, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Ali još smo daleko od toga", smatra Gutereš.

image