Kanada želi da se priključi antikineskom AUKUS-u

Ministarka odbrane izjavila da je Otava veoma zainteresovana za jačanje "odbrambenih veza sa regionalnim partnerima"

Kanada želi da se priključi vojnoj alijansi AUKUS, koju predvode SAD, objavio je "Glob end mejl", napominjući da bi kanadska vlada želela da učestvuje u nenuklearnim aspektima sporazuma čiji je cilj da se suprotstavlja Pekingu.

Iako je premijer Džastin Trudo ranije sugerisao da Otava nije zainteresovana za bezbednosni pakt, Kanada je od tada promenila kurs i sada želi da se pridruži AUKUS-u, saopštila su dva neimenovana kanadska zvaničnika u ponedeljak.

"Razlog zbog koga Kanada sada želi da se pridruži nije kupovina podmornica na nuklearni pogon, poput Australije, već učešće u drugom stubu sporazuma AUKUS", navodi se u saopštenju. To bi uključivalo "razmenu informacija i blisku saradnju na ubrzanju razvoja najsavremenijih tehnologija, kao što su podmorske aktivnosti, veštačka inteligencija, kvantna tehnologija i hipersonični rat."

Na pitanje da li je vlada podnela zvaničnu prijavu da Kanada postane zemlja u sporazumu sa AUKUS-om, ministarka odbrane Anita Anand odbila je da pruži direktan odgovor, napominjući da je Otava "veoma zainteresovana za unapređenje saradnje na polju veštačke inteligencije, kvantnog računarstva i drugih naprednih tehnologija."

AUKUS - pretnja regionalnoj stabilnosti i miru

"Naše veze sa saveznicima iz `Fajv ajs` (obaveštajni savez kojeg čine Sjedinjene Države, Australija, Kanada, Novi Zeland i Britanija) ostaju jake. Mi smo zainteresovani za unapređenje saradnje u oblasti veštačke inteligencije i drugih inovacijskih napora sa našim saveznicima", izjavila je ministarka.

Jedan od neimenovanih izvora je saopštio da Kanada čeka da vidi kako će reagovati tri zemlje AUKUS-a na njeno priključivanje, napominjući da Otava već deli obaveštajne podatke sa članovima.

Kanada nije prva zapadna zemlja koja je pokazala spremnost da se pridruži AUKUS-u. Novi Zeland takođe razmatra učešće u nenuklearnim komponentama sporazuma, izjavio je ministar odbrane Novog Zelanda Endrju Litl.

Britanski ministar za odbranu Aleks Čelk ranije je nagovestio da bi druge države mogle da se priključe AUKUS-u, ali nije naveo nijednu pojedinačnu zemlju.

Pakt AUKUS je ranije bio na udaru Pekinga. U martu je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao da će sporazum "podstaći trku u naoružanju, naneti štetu međunarodnom režimu neširenja nuklearnog oružja i regionalnoj stabilnosti i miru", pozivajući članice ovog saveza da prestanu da "ignorišu zabrinutost međunarodne zajednice."