Svet

Oprali bi se za ropstvo, al' nemaju čime: Kalifornija bez para za obećane odštete crncima

Radna grupa za reparacije preporučila je da se crnim stanovnicima isplati i po 1,2 miliona dolara, ali bi takav potez mogao državu da dovede do bankrota
Oprali bi se za ropstvo, al' nemaju čime: Kalifornija bez para za obećane odštete crncimaGetty © Bob Miller

Kada je kalifornijska Radna grupa za reparacije zvanično predložila da se svakom crnom stanovniku te države koji ispunjava uslove, isplati do 1,2 miliona dolara u znak "iskupljenja" za ropstvo njihovih predaka i diskriminaciju, guverner Gevin Njusom, našao se, kako "Foks njuz" ocenjuje- u političkoj situaciji bez pobede.

Konačne preporuke radne grupe biće dostavljene kalifornijskom zakonodavnom telu, koje će zatim odlučiti da li će primeniti mere i poslati ih Njusomu na potpisivanje zakona. A guverner i dalje ćuti.

Jer, šta bi i rekao? Radna grupa stvorena je za njegovog mandata, zakonom koji je on potpisao, a problem je što ni on sam ne zna kako bi isplatio preporučene odštete, jer nema odakle.

"Ovo je bio budalasti zadatak od samog početka. Demokrate su nešto obećale svetu ovom radnom grupom za reparacije, a sada to dolazi na naplatu kao veliki račun poreskih obveznika. Njusom je sebe saterao u ćošak i moraće da bira da li da potpiše smešne politike koja će bankrotirati državu ili da jednom zauvek prizna da ova operativna grupa nije bila ništa drugo do politički štos", rekao je za "Foks njuz" lider republikanaca u skupštini Kalifornije Džejms Galager.

Radna grupa isplate je preporučila prema različitim vrstama istorijske diskriminacije.

Na primer, crnci koje su banke diskriminisale svojom politikom "crvene linije" (uskraćivanjem finansijskih usluga poput kredita ili kartica), dobili bi 3.366 dolara za svaku godinu života u Kaliforniji od ranih 1930-ih do kasnih 1970-ih. Ukupno i do 148.099 dolara.

Slično tome, crnci bi mogli da dobiju i otprilike 2.352 dolara nadoknade za prekomernu silu koju je protiv njih koristila policija, ali i masovno zatvaranje, i to za svaku godinu koju su u Kaliforniji živeli između 1970. i 2020. Što bi moglo da iznosi 115.260 dolara.

Radna grupa preporučuje i da se da nešto manje od 360.000 dolara po osobi za otprilike 1,8 miliona crnih kalifornijskih stanovnika čiji je predak porobljen u SAD.

Ukupan trošak programa iznosi oko 640 milijardi dolara, što je više nego duplo u odnosu na državni budžet.

A kad se sve to sračuna, od ovih i drugih isplata uključenih u plan, crnac iz Kalifornije koji ima 71 godinu i živi u toj državi ceo život, mogao bi, dakle, da dobije do 1,2 miliona dolara.

"Nejasno je kako bi Kalifornija platila ovako velike reparacije. Njusom je u januaru objavio da se država suočava sa projektovanim budžetskim deficitom od 22,5 milijardi dolara za narednu fiskalnu godinu. Nedeljama kasnije, Kancelarija zakonodavnog analitičara Kalifornije, vladina agencija koja analizira budžet za zakonodavno telo, procenila je da je Njusomova prognoza ispod granice za oko 7 milijardi dolara", prenosi "Foks njuz".

Zagovornici isplate odšteta pozivaju Njusoma da iskoristi svoja guvernerska ovlašćenja da jednostrano donese odluku o plaćanjima, čak i ako zakonodavno telo to ne učini.

Ako guverner ipak odbije, naljutio bi veliki broj crnih birača, koji, kako ankete pokazuju, u velikoj većini podržavaju reparacije za ropstvo.

Zato bi, po svemu sudeći, on ovo mogao da iskoristi da "ubode" i još koji politički poen..

"On zna da će reparacije na kraju biti poništene, i tako može da ispadne heroj, a da ipak za neisplaćivanje odšteta okrivi Vrhovni sud kojim predsedava čovek koga je imenovao Tramp", uveren je predsednik Republikanske partije San Franciska Džon Denis.

Repubikanski poslanik Bil Esajli tvrdi i da su još kad je komisija formirana, "svi znali" da Kalifornija nema para da isplati reparacije.

"Sada je guverner otvorio bolne generacijske rane ropstva pod lažnim izgovorima i lažnim očekivanjima. Zašto? Za jeftine političke poene. Ropstvo nikada nije bilo legalno u državi Kalifornija, što je nešto na šta možemo biti ponosni u ovoj državi. Kada guvernerova komisija za reparacije preporučuje trošenje milijardi dolara poreskih obveznika na reparacije, to šalje pogrešnu poruku da neki poreski obveznici duguju drugima za zločin sa kojim nemaju nikakve veze", tvrdi on.

image