Japanski diplomata: Svet je postao nestabilniji zbog ukrajinskog rata

Iako Japan nije član Severnoatlantske alijanse, otvaranje njene kancelarije šalje poruku da azijsko-pacifički partneri bloka konstantno sarađuju s NATO-om

Pregovori Japana o otvaranju NATO kancelarije za vezu, prve takve vrste u Aziji, posledica su rusko-ukrajinskog rata zbog kojeg je svet postao još nestabilniji, te primorao Japan da ponovo razmisli o regionalnoj bezbednosti, izjavio je tamošnji ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

"Uveliko razgovaramo, ali detalji još nisu konkretizovani. Dešavanje u istočnoj Evropi nije samo pitanje istočne Evrope, ono direktno utiče na situaciju u Pacifiku. Zato saradnja između nas u istočnoj Aziji i NATO-a postaje sve važnija", izjavio je japanski zvaničnik u intervjuu za Si-En-En.

Dodao je da iako Japan nije član Severnoatlantske alijanse, otvaranje njene kancelarije šalje poruku da azijsko-pacifički partneri bloka konstantno sarađuju s NATO-om.

Hajaši je istakao da je regionalno bezbednosno okruženje Japana teško i složeno, te da se Tokio nosi s nuklearno naoružanom Severnom Korejom i sve jačom Kinom, premda želi "konstruktivan i stabilan odnos" s Pekingom o većim pitanjima kao što su klimatske promene i pandemija kovida.

Imajući u vidu da Kina povećava svoje pomorske i vazduhoplovne snage u blizini Japana i tvrdi da joj pripadaju ostrva Senkaku koja kontrolišu Japanci u Istočnom kineskom moru, Japan je nedavno najavio planove za najveće vojno jačanje od Drugog svetskog rata.

Takođe, tu su i tenzije s Rusijom, delimično podstaknute ruskim vojnim vežbama i kinesko-ruskim pomorskim patrolama u zapadnom Pacifiku u blizini Japana.

Ipak, uprkos regionalnim tenzijama, Hajaši je rekao da otvaranje kancelarije nije usmereno na određene zemlje već je isključivo u funkciji slanja poruke.

Kina je inače već upozoravala NATO da ne širi svoj domet u Aziju – region koji obećava saradnju i predstavlja mesto mirnog razvoja.

"Azija ne bi trebalo da bude platforma za one koji traže geopolitičke borbe. NATO-ov pritisak i mešanje u azijsko-pacifička pitanja definitivno će potkopati regionalni mir i stabilnost", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu prošle nedelje.

Po napisima glasila "Nikei Azija", Kancelarija za vezu NATO-a u Japanu trebalo bi da omogući razgovore s bezbednosnim partnerima Alijanse, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, o geopolitičkim izazovima, novim tehnologijama i sajber pretnjama.