Bajden zatrokirao: Sutra mogu da padnem mrtav...Ali Džonatane, kucni u drvo (VIDEO)

Najstariji predsednik Amerike ponovo se ponašao čudno, i to baš u emisiji u kojoj je branio svoje mentalne sposobnosti za obavljanje funkcije predsednika

Američki predsednik Džozef Bajden koji sledećeg meseca puni 80 godina i poznat je kao sklon gafovima, rekao je da još ima vremena da odluči da li će se kandidovati i za drugi mandat u Beloj kući.

"Nisam doneo tu zvaničnu odluku, ali mi je namera... da se ponovo kandidujem i imaćemo vremena da donesemo tu odluku" rekao je Bajden koji bi ako tu funkciju osvoji, na kraju drugog mandata imao 86 godina.

 U intervjuu za emisija na američkom kanalu "Em- Es-En-Bi-Si", Džozef Bajden napravio je gaf koji je pokrenuo lavinu komentara o njegovom mentalnom zdravlju.

Kada ga je voditelj upitao da li i njegova supruga Džil želi da se on kandiduje, Bajden se ponovo čudno ponašao. Pogleda prikovanog za pod, izgledao je konfuzno i kao da je "odlutao". Ćutao je sve dok ga voditelj ponovo nije podstakao da odgovori.

Uprkos toj "epizodi", Bajden je emisiju proveo tvrdeći i da su njegove mentalne i fizičke sposobnosti sasvim odgovarajuće za funkciju koju obavlja.

Šef Bele kuće sebe je opisao kao "velikog poštovaoca sudbine“ i da bi "sutra mogao da padne mrtav" i naglasio da bi oni koji u pitanje dovode njegove godine i oštroumnost mogli da podrže i "nekog drugog demokratu".

"Što se tiče mog nivoa energije i pitanja koliko toga mogu da uradim, mislim da bi ljudi trebalo da se zapitaju imam li i dalje istu strast prema onome što radim. Ako misle da imam, u redu. Ako ne misle... trebalo bi da me ohrabre da odem", rekao je predsednik i dodao:

"Ali Džonatane, kucni u drvo, ne želim da se zavitlavam, dobrog sam zdravlja. Fizički funkcionišem dobro, a takođe i mentalno“.

Ovakvo ponašanje najstarijeg američkog predsednika opet je izazvalo brojne reakcije.

Zabrinutost oko Bajdenove sposobnosti za funkciju, kao "ozbiljnu" je okarakterisala republikanska predstavnica za Njujork, Klaudija Teni. Ona je za "Foks njuz" rekla da Bajden "nije kompetentan" da bude predsednik Sjedinjenih Država.

"Ovo je zaista tužno, ali on me podseća na voštanu figuru iz muzeja Madam Tiso. Izađe i izgovara reči koje mu suflira njegova vlada u senci, odnosno osoblje iza njega. I on zaista pokazuje da nije kompetentan da radi ovaj najvažniji posao u našoj naciji", rekla je Klaudija Teni.

Nakon brojnih Bajdenovih gafova pred kamerama, republikanski predstavnik iz Teksasa, Roni Džekson, koji je takođe bio i lekar bivših predsednika Obame i Trampa, pozvao ga je da uradi kognitivni test.

"Nije potreban neurolog da bi neko shvatio da je on u ozbiljnom kognitivnom padu. Američki narod zna šta se ovde dešava i ne misli da je glavnokomandujući sposoban da radi svoj posao. Osoblje Bele kuće i liberalni mediji treba da prestanu da ga štite od pitanja o oštroumnosti, i da zahtevaju da odgovori na moj poziv za kognitivni test", rekao je Džekson za Foks njuz.

U međuvremenu, ankete pokazuju da je gotovo dve trećine Amerikanaca, uključujući većinu demokrata, "donekle zabrinuto" za mentalno zdravlje predsednika Bajdena.