Francuska otišla korak dalje u cenzuri: Blokiraće veb-sajtove koji objavljuju vesti Sputnjika i RT-a

Ova mera je još jedan način borbe protiv "propagande neprijatelja demokratije", kaže francuski ministar za digitalizaciju i telekomunikacije Žan Noel Baro

U okviru novog zakona u Francuskoj "o bezbednosti digitalnog prostora", vlasti te zemlje će blokirati veb-sajtove koji prenose informacije medija koji su pod sankcijama, izjavio je danas francuski ministar za digitalizaciju i telekomunikacije Žan Noel Baro, navodeći kao primer ruske medije Sputnjik i RT Frans.

"U okviru naših mera za zaštitu demokratije, takođe ćemo blokirati sajtove koji emituju medijske sadržaje koji su pod međunarodnim sankcijama, poput onih koje je EU preduzela protiv RT Frans i Sputnjika. Ova mera je još jedan način naše borbe protiv propagande neprijatelja demokratije", rekao je Baro, nakon sednice Saveta ministara.

Kako se navodi, ova mera je vid borbe protiv dezinformacija, a cilj je "zaštita građane u digitalnom prostoru, posebno pred pretnjom širenja propagandnog sadržaja".

Prema njegovim rečima, početkom jula predlog zakona trebalo bi da razmatra Senat.

Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. Evropski parlament je u novembru 2016. usvojio rezoluciju u kojoj se navodi potreba da se suprotstavi ruskim medijima, pri čemu su Sputnjik i RT navedeni kao glavne pretnje. 

Brojni zapadni političari, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsednika Francuske, optužili su Sputnjik i RT za mešanje u američke i francuske izbore, ali nisu pružili nikakve dokaze za te tvrdnje. Zvanični ruski predstavnici su takve izjave nazvali neosnovanim.

Podsetimo,  u aprilu je Privredni sud u Nanteru pokrenuo prinudnu likvidaciju RT Frans, saopštila je ova medijska kuća.

Navodi se da ta odluka prati mere cenzure koje su preduzele Evropska unija i Francuska, a koje su dovele do zamrzavanja medijskih naloga. Nakon zabrane emitovanja koju je uvela Evropska unija, evropskih sankcija protiv matične kompanije RT Frans i zamrzavanja računa, Privredni sud je 7. aprila najavio likvidaciju ovog medija.