Svet

Samanta Pauer: SAD i EU posvećeni "izgradnji mostova" sa Srbijom

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić
Samanta Pauer: SAD i EU posvećeni "izgradnji mostova" sa Srbijom© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa administratorkom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantom Pauer, ponovivši doslednu spremnost Srbije za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali i odlučnost da ne prihvatamo bilo kakve jednostrane odluke koje direktno ugrožavaju prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Zahvalio sam na pomoći koju je USAID kroz svoje programe pružio našoj zemlji u oblastima jačanja konkurentnosti srpske privrede", napisao je Vučić na Instagramu.

Pauer je razgovor sa predsednikom Srbije ocenila kao produktivan, dodajući da su pričali o mnogim temama, između ostalog o budućnosti Srbije i o tome kako SAD mogu da nastave sa "investiranjam u uspeh i prosperitet srpskog naroda".

"Predsedniku Vučiću sam rekla da je njegova posvećenost dijalogu sa Kosovom i normalizaciji odnosa veoma važna", objasnila je ona, a preneo Tanjug.

Sa američkom izaslanicom se sastala i premijerka Ana Brnabić, koja je, kako prenosi pres služba vlade, naglasila da je Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD.

Ona je istakla da Vlada Srbije ceni sve rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om i pozdravila spremnost ove agencije da doprinosi daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti.

USAID je, kako tvrdi Pauer, posvećen nameri da nastavi sa podrškom naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta predvođenog privatnim sektorom.

Istakla je da je zahvalna zbog nedavnih mera koje je Srbija preduzela kako bi, kako kaže, podržala demokratsku budućnost Ukrajine.

"Nama su jako važni ti koraci, kao i humanitarna pomoć koju je Srbija poslala. Srbija je nekoliko puta glasala za podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine u Ujedinjenim nacijama. To pokazuje ne samo saosećanje, nego i liderstvo", poručila je ona.

Kako je rekla Pauerova, SAD i EU su posvećeni izgradnji "mostova" sa građanima Srbije i Vladom Srbije, "kako bismo podstakli ekonomski razvoj i osnažali demokratiju u zemlji".

Srbija, kako ona kaže, ima podršku američke vlade na svom putu pridruživanja Evropskoj uniji, i dodala da nastavak tog puta zavisi od jačanja demokratije, osnaživanja civilnog društva, nezavisnih medija i zastupanja ljudskih prava.

"Iz svih razgovora koje sam imala, već je jasno koliko su Srbi posvećeni da izgrade prosperitetnu, mirnu i inkluzivnu Srbiju", poručila je ona.

Pauer je istakla da je potrebna politička hrabrost za nalaženja trajnih rešenja koja su prihvatljiva za obe strane.

"Podrška SAD će biti snažna u nedeljama koje dolaze u narednim razgovorima između Srbije i Kosova", poručila je Pauer.

Kako je ona objasnila, a preneo Tanjug, nastavak puta Srbije, kako je rekla i premijerki, i predsedniku, zavisi od jačanja demokratije, osnaživanja civilnog društva, nezavisnih medija i zastupanja ljudskih prava.        

Samanta Pauer inače je bivša novinarka, koja je karijeru započela kao reporterka iz rata u Bosni, kako podseća "Politika", zagovarajući američku vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba. U vladi predsednika Baraka Obame, bila je članica Saveta za nacionalnu bezbednost i ambasadorka u UN. Ostala je uticajna i u sledećoj demokratskoj administraciji – predsednik Džozef Bajden odlučio je da je postavi za čelnicu USAID-a.

image