Zašto bi ukrajinska ofanziva mogla da razočara Zapad

Željno iščekujući prvi napad Ukrajinaca, "Vašington post" postavlja pitanje — kakav će ishod biti dovoljan da impresionira Zapad, a posebno Vašington

Visoki ukrajinski zvaničnici pokušavaju da smanje očekivanja, koja zapadna javnost ima od najavljivane ofanzive, u strahu da ih njen ishod možda neće opravdati, piše "Vašington post".

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov prethodno je izjavio da je Kijev uglavnom spreman za kontraofanzivu, iako, kako je naveo, obuka vojnika za baratanje pojedinim sistemima naoružanja koje su dobili od Zapada i dalje traje.

"Očekivanja od naše kampanje su precenjene u svetu", rekao je Reznjikov u intervjuu prošle nedelje i dodao da "većina ljudi… čeka nešto ogromno" a što bi, kako je ocenio, moglo dovesti do "emocionalnog razočarenja", citira američki list.

Željno iščekujući početak ukrajinske ofanzive, "Vašington post" postavlja pitanje — kakav će ishod biti dovoljan da impresionira Zapad, a posebno Vašington.

Dalje citirajući Reznjikova, "Vašington post" piše da je ukrajinskom ministru odbrane na Zapadu rečeno da im je sada potreban "konkretan uspeh koji se može predstaviti ljudima…"

Ipak, kako navode, ne može se precizirati kolike bi mogle biti razmere ovog uspeha.

"Deset, 30, 100 ili 200 kilometara", navodi se.

Stručnjaci smatraju, piše "Vašington post", da je potiskivanje ruskih snaga na teritorije, na kojima su bile pre početka Specijalne vojne operacije u februaru teško, ako ne i nemoguće.

Ofanzivne vojne operacije obično zahtevaju ogromnu prednost, a ruske snage se sada nalaze iza snažno utvrđene linije odbrane duž celog fronta, pa je teško je proceniti dokle će Ukrajina stići, navode Amerikanci dodajući da i sam Reznjikov priznaje da ruska strana trenutno poseduje i geografsku i brojčanu prednost.

"Neki strahuju da bi, ako Ukrajinci ne uspeju, Kijev bi mogao da izgubi međunarodnu vojnu pomoć, ili da se suoči sa novim pritiscima da sukob reši na pregovaračkom stolu sa Moskvom, a ne na bojnom polju", piše "Vašington post". Takvi pregovori, kako navode, gotovo sigurno bi se odvijali pod ruskim uslovima.

Kijev je do sada u više navrata odbijao pozive Moskve na pregovore, ističući nameru da osvoji četiri teritorije čiji su se stanovnici nakon referenduma prošlog septembra jasno odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom, dok su ukrajinski zvaničnici u više navrata govorili i o "zauzimanju" Krima.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u septembru prošle godine potpisao zakon kojim se zabranjuju pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.