Ukrajina gubi jednog od svojih ključnih saveznika u Evropi

Slovačka ima važnu ulogu kao tranzitno središte za pošiljke zapadnog oružja Ukrajini i ogroman politički uticaj na pitanja koja utiču na EU u celini, ali sa Robertom Ficom kao premijerom teško će ostati na strani Kijeva

Da li bi jedan od najvećih saveznika Kijeva u Evropi uskoro mogao da postane najskeptičnija država EU kada je u pitanju vojna i politička pomoć Ukrajini? Politička kriza u Slovačkoj ostavlja širom otvorena vrata stranci Smer, koja je neprijateljski raspoložena prema Kijevu, prenosi "Spektator".

U nedelju je najavljeno da će prelazna vlada biti formirana sledeće nedelje, nakon ostavke slovačkog premijera Eduarda Hegera. U septembru će biti održani izbori, na kojima je favorit Robert Fico, lider partije Smer.

Dok je većina slovačkih političara i medija proukrajinski nastrojena, veliki deo biračkog tela je orijentisan proruski.

Hegerova ostavka označava kulminaciju političke krize u Slovačkoj. Posle nekoliko meseci unutrašnjih prepirki, njegovoj koalicionoj vladi je u decembru izglasano nepoverenje, a izbori su zakazani za 30. septembar.

Heger je preuzeo ulogu premijera nakon što je njegov prethodnik Igor Matovič postao toliko nepopularan da su njegovi koalicioni partneri odbili nastavak saradnje.

Krize širom Istočne Evrope

Slovačka u tome nije usamljena u Istočnoj Evropi: Poljska i Mađarska su dugo bile crne mrlje EU, a i Češka ima problema sa pitanjima kao što su članstvo u EU ili podrška Ukrajini.

Problemi Slovačke postaju sve dublji. Njen proporcionalni izborni sistem vodi ka fragmentiranom političkom pejzažu, sa gomilom malih političkih partija, od kojih većina uživa manje od 10 procenata poverenja.

Lična neprijateljstva njihovih lidera, tvrdi "Skeptator", onemogućavaju funkcionisanje države. Posle haosa koji je zavladao poslednjih meseci, izgleda da će funkcionisanje koalicije biće nemoguće i posle izbora u septembru.

Međutim, postoji stranka koja izgleda dovoljno jaka da vodi vladu, a to nije dobra vest za Ukrajinu i EU. Socijaldemokratska partija Smer prednjači u anketama, a predvodi je Fico, strogi kritičar odgovora Zapada na rat u Ukrajini.

Fico je stavio protivljenje vojnoj podršci Ukrajini u prednji plan ovih izbora. Nakon što je Heger u martu najavio isporuku starih borbenih aviona "mig" Kijevu, Fico je izjavio da Slovačku "budale uvlače u rat" i da je prethodna vlada Slovacima "naslikala mete na leđima samo da bi zadovoljila Amerikance i Evropsku uniju".

Polovina Slovaka želi pobedu Rusije

Jedno istraživanje, sprovedeno 2022, pokazuje da polovina Slovaka želi pobedu Rusije u Ukrajini.

Ficov stav odražava stavove značajnog dela slovačkog stanovništva, kao i u slučaju Viktora Orbana u Mađarskoj.

Jasno je da će vlada, koju će formirati Fico, predstavljati veliki udarac za Ukrajinu. Slovačka ima važnu ulogu kao tranzitno središte za pošiljke zapadnog oružja Ukrajini i ogroman politički uticaj na pitanja koja utiču na EU u celini. Sa Ficom kao premijerom, Slovačka će teško ostati na strani Ukrajine.

Ficov političko oživljavanje je olakšano paralizom proevropskih i proukrajinskih snaga. Slovačka kriza bi mogla da ima za posledicu uvođenje podela povodom pitanja Ukrajine među ključnim istočnoevropskim saveznicima Kijeva.