Ruska nafta može da teče i posle 5. decembra

Zvaničan stav Moskve je da Rusija neće isporučivati naftu i drugu robu pod uslovima ograničenja cena

Rusija će moći da isporučuje naftu svojim kupcima i nakon što Grupa sedam vodećih svetskih ekonomija (G7) uvede mehanizam za ograničenje izvoznih cena ruske nafte do 5. decembra, piše "Rojters".

Ministri finansija G7 - SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Japan, složile su se prošlog meseca da nametnu gornju granicu cena ruske nafte u cilju smanjenja prihoda Moskvi. Međutim, ograničenje cene još nije odlučeno. Bankarskim, osiguravajućim i špediterskim firmama takođe će biti zabranjeno da pružaju usluge ruskim kompanijama koje prodaju naftu po ceni iznad utvrđene granice.

Krajnji rok EU za zabranu uvoza ruske sirove nafte je 5. decembar. Međutim, prema rečima predstavnika Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, moglo bi da se nastavi izvoz između 80 i 90 odsto ruske nafte.

Pored sopstvenih tankera, Rusija bi mogla da zaposli i kineske i indijske brodove, a trgovci naftom i osiguravajuća društva dolaziće sa Bliskog istoka i Azije, napominje "Rojters".

Prema američkoj Upravi za energetske informacije, Rusija je treći najveći svetski proizvođač nafte i granična cena bi navodno mogla da bude 60 dolara po barelu, za razliku od trenutne cene koja iznosi oko 90 dolara.

Zvaničan stav Moskve je da Rusija neće isporučivati naftu i drugu robu pod uslovima ograničenja cena, niti ukoliko smatra da su uslovi trgovine neisplativi.

Šef "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je da je nametanje gornje granice cene nafte od strane Zapada jednostrana akcija koja krši ugovor.

"Ova činjenica dovodi do prekida isporuke energije. Uvođenje gornje granice cena nafte od strane zapadnih zemalja dovešće do prestanka isporuka iz Rusije", rekao je Miler. On je napomenuo da do prestanka isporuka može doći i zbog toga što je uvođenje plafona cena kršenje ugovornih obaveza.