Svet

Sijarto: Napad na naftovod "Družba" je pretnja za Mađarsku

U Evropi, posebno u centralnoj, postoje zemlje koje kupuju naftu od Rusije, tako da je jasno da je napad na naftovod iz Rusije u Evropu napad na našu bezbednost, a samim tim to je pitanje našeg suvereniteta, rekao je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Napad na naftovod "Družba" je pretnja za Mađarskuwww.globallookpress.com © Serhii Hudak/Keystone Press Agency

Teroristički napad na naftovod "Družba", koji Evropu snabdeva naftom, Mađarska smatra pretnjom za svoju bezbednost, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. 

"U Evropi, posebno u centralnoj, postoje zemlje koje kupuju naftu od Rusije, tako da je jasno da je napad na naftovod, kojim nafta iz Rusije stiže u Evropu, napad na našu bezbednost, a samim tim to je pitanje našeg suvereniteta", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministrom energetike tehničke vlade Bugarske Rosenom Hristovim.

Šef mađarske diplomatije je naglasio da je energetska bezbednost deo nacionalne bezbednosti, u čemu se složio sa svojim bugarskim kolegom.

Podsetimo, ruski operater naftovoda "Transnjeft" saopštio je juče da je napadnuto punilište na naftovodu "Družba" u ruskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom, preneo je TASS, pozivajući se na saopštenje kompanije.

U incidentu, koji je okarakterisan kao "teroristički napad", navodi se da niko nije povređen.

List "Komersant", pozivajući se na objave na Telegramu, piše da su gađana tri prazna rezervoara za skladištenje naftnih derivata, ali da nije bilo curenja.

Naftovod "Družba", jedan od najvećih naftovoda na svetu, koji je izgradio Sovjetski Savez, naftom snabdeva Poljsku, Nemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Isporuke ruske nafte preko ovog naftovoda ne podležu sankcijama EU.

Ovaj naftovod kreće iz centralne Rusije, povezuje zapadna sibirska naftna polja sa velikim rafinerijama u Evropi.

On ima kapacitet od više od dva miliona barela nafte dnevno, ali je njegova iskorišćenost ozbiljno smanjena poslednjih meseci zbog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.

image