Svet

Al Kaida se pridružuje Kijevu: desetine terorista već premešteno u Ukrajinu

Šef Džabat Al Nusre izjavio je da sve terorističke organizacije imaju "jednog zajedničkog neprijatelja – Rusiju"
Al Kaida se pridružuje Kijevu: desetine terorista već premešteno u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Desetine militanata dovedenih u vezu sa terorističkom organizacijom Al Kaida navodno su premešteni iz sirijske provincije Idlib u Ukrajinu kako bi se pridružili borbi na strani Kijeva, tvrde izvori iranske televizije Al Alam.

Prema izvorima, inicijativu premeštanja militanata u Ukrajinu započela je Džabat Al Nusra, teroristička organizacija verna Al Kaidi.

Šef ove terorističke organizacije Abu Mohamed Al Džalani sastao se sa komandantima na terenu u zapadu provincije Idlib početkom oktobra kako bi ubedio militante da se premeste u Ukrajinu.

Al Džalani je navodno obećao novčane nagrade svim militantima koji budu voljni da se pridruže ukrajinskoj vojsci.

On je u svom obraćanju takođe podvukao da sve terorističke organizacije imaju "jednog zajedničkog neprijatelja – Rusiju", i dodao da će za mnoge jedinice koje su trenutno stacionirane u Idlibu premeštanje u Ukrajinu biti jedina prilika za izbegavanje progona i smrti.

Izvori dalje navode da se preko 70 militanata premestilo iz Idliba u Ukrajinu tokom protekle dve nedelje, uključujući i vođu čečenske grupe Adžnad Al Kavkaz poznatog kao Abdulhakim Šišani. Ova organizacija smatra se terorističkom organizacijom na teritoriji Rusije, ali i mnogim zemljama Zapada.

Izvori nalažu da teroristi dospevaju u Ukrajinu putem Turske.

Idlib predstavlja jedini region u Siriji koji je najvećim delom pod kontrolom nezakonitih militantnih grupa, uključujući tu i teroriste iz Džabat Al Nusre. Zona de-eskalacije je u ovom regionu stvorena 2017. godine, kada su se tu preselili militanti koji su odbili da spuste oružje u istočnoj Guti i južnim delovima Sirije.

Od "rata protiv terorizma" do ratovanja uz teroriste?

Amerika je, podsetimo, vodi dvodecenijski rat protiv Al Kaide otkako je ova teroristička organizacija okrivljena za napade na tri ključne lokacije diljem SAD, uključujući tu i Pentagon i zgrade Svetskog trgovinskog centra, koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine. Neki izvori procenjuju da je američki "rat protiv terorizma" do sada koštao preko osam milijardi dolara i odneo 900.000 života.

Amerika se od početka ruske vojne operacije u Ukrajini pozicionirala kao ključni saveznik režima predsednika Vladimira Zelenskog na Zapadu.

image