Poljska osudila izjave zapovednika oružanih snaga Mađarske o Drugom svetskom ratu

Sukob u Ukrajini doveo je do razmirica između vlada u Varšavi i Budimpešti, koje su godinama podržavale jedna drugu u sporu sa Evropskom unijom zbog navodnog "demokratskog nazadovanja"

Poljski ambasador u Budimpešti osudio je novog načelnika mađarskih oružanih snaga zbog njegovog zalaganja za "umirivanje Rusije" povodom sukoba u Ukrajini, naglašavajući rastući jaz između nekada bliskih centralnoevropskih saveznika, prenosi "Blumberg".

Ambasador Sebastijan Kečijek objavio je pismo upućeno general-potpukovniku Gaboru Borondiju, koji je u utorak rekao da je Drugi svetski rat mogao da bude sprečen da su zapadne sile podržale mirovne pregovore sa nacističkom Nemačkom nakon što je Adolf Hitler napao Poljsku 1939. godine.

Novoimenovani šef mađarskih oružanih snaga, tvrdi poljski ambasador, nazvao je nemačku invaziju na Poljsku "lokalnim nemačko-poljskim ratom."

Ovakvi komentari su "neprihvatljivo iskrivljavanje istorije, nešto što nije trebalo da bude izrečeno, posebno ne od strane predstavnika bliskog saveznika", napisao je Kečijek u pismu objavljenom u sredu.

"Upravo je politika umirivanja i prihvatanja zahteva Trećeg rajha dovela do izbijanja Drugog svetskog rata, a ne odsustvo pregovora sa agresorom", izjavio je poljski ambasador.

Sukob u Ukrajini doveo je do razmirica između vlada u Varšavi i Budimpešti, koje su godinama podržavale jedna drugu u sporu sa Briselom zbog navodnog "demokratskog nazadovanja".

Poljski komentari izjava mađarskog načelnika Generalštaba ciljaju na Orbanovo odbijanje da podrži Ukrajinu u sukobu sa Rusijom.

Predsednik Mađarske odbacio je zahteve da Mađarska isporuči vojnu pomoć za Kijev i upozorio na pretnju od izbijanja trećeg svetskog rata zbog odluke članica NATO-a i EU da pošalju oružje i novac kako bi pomogli Ukrajini.

Orban je nekoliko puta izjavio da bi Zapad trebalo smanji podršku Kijevu kako bi se sukob okončao što je pre moguće.

Orbanovi kritičari, uključujući rukovodstvo u Kijevu, Sjedinjene Države i mnoge saveznike u EU i Severnoatlantskom savezu, tvrde da Budimpešta, koja održava bliske ekonomske veze sa Rusijom, zapravo poziva na kapitulaciju Ukrajine.