Blinken tvrdi da SAD ne sledi Britaniju: Nećemo Ukrajini slati rakete dugog dometa

Različite zemlje će učiniti različite stvari, u zavisnosti od sopstvenih kapaciteta, a SAD su neke stvari na jedinstven način obezbedile Ukrajini, rekao je američki držvani sekretar

SAD oklevaju da slede britanski primer i isporuče rakete većeg dometa Ukrajini, delom zbog zabrinutosti oko obuke za rukovanje i održavanja takvog oružja, rekao je u četvrtak državni sekretar Amerike Entoni Blinken.

Blinkenove izjave su usledile nakon što je Velika Britanija potvrdila da Kijevu isporučuje krstareće rakete "storm šedou" koje mogu pogoditi ciljeve udaljene više od 250 kilometara.

"Različite zemlje će učiniti različite stvari, u zavisnosti od sopstvenih kapaciteta", rekao je Blinken za Pi-Bi-Es Njuz aur, dodavši da su SAD "neke stvari na jedinstven način obezbedile Ukrajini kroz ovaj proces."

On je, međutim, istakao da Vašington mora biti siguran da su Ukrajinci dobro obučeni i kvalifikovani za rukovanje sofisticiranijim sistemima naoružanja koja primaju.

"Ako ne znaju kako da ga koriste, ono neće služiti mnogo čemu", rekao je Blinken i dodao da, "ako ne znaju kako da ga održavaju, oružje koje im daš se raspadne za sedam dana."

U martu je predsednik Združenog generalštabova general Mark Mili rekao da SAD u Ukrajinu neće slati rakete ATACMS, a koje imaju domet do oko 300 kilometara, jer bi se time smanjile zalihe Pentagona.

Blinken je istakao da SAD i njihovi saveznici "bukvalno svaki dan" sarađuju sa Kijevom. "Ako postoje rupe, ako postoje nestašice, oni će nam reći, a mi ćemo učiniti sve da to popravimo."

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je u četvrtak da će "storm šedou" rakete "omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage koje se nalaze na ukrajinskoj suverenoj teritoriji."

Ukrajinski zvaničnici su rekli da uspeh planirane ofanzive protiv ruskih snaga u velikoj meri zavisi od isporuka teškog naoružanja.

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je ove nedelje da bi rakete većeg dometa mogle da se koriste za napad na Krim, koji Kijev smatra svojom teritorijom, iako su se stanovnici tog poluostrva velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom na referendumu nakon državnog udara u Kijevu 2014. godine.

Rusija je upozorila da isporuke oružja čine države članice NATO-a de fakto direktnim učesnicima u sukobu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da će vojska njegove zemlje pronaći "odgovarajući odgovor" na isporuku raketa "storm šedou" kijevskom režimu.