Svet

U improvizovanim čamcima preplavili Mediteran: Polovina migranata uđe preko vode

Nelegalni ulasci u EU preko centralnog Mediterana porasli za 300 odsto
U improvizovanim čamcima  preplavili Mediteran: Polovina migranata uđe preko vodewww.globallookpress.com © Jesus Merida

Prelasci migranata preko centralnog Mediterana dostigli su nivo bez presedana, zahvaljujući sve organizovanijim bandama krijumčara koji jeftino proizvode i prodaju improvizovane čamce, izjavio je šef Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) za AFP.

Od januara do aprila, broj nelegalnih ulazaka u EU preko centralnog Mediterana porastao je za skoro 300 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dostižući cifru od 42.200. 

"Ovo nikada ranije nisam video", rekao je Hans Lajtens, šef Fronteksa, dodajući da taj broj predstavlja polovinu od 80.700 nelegalnih ulazaka u EU koji su zabeleženi od početka godine. 

Lajtens je istakao da je naročito povećan broj ulazaka iz Tunisa: čak 1.100 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 

U saopštenju koje je Fronteks poslao agenciji AFP, ističe se da je broj prelazaka preko ove rute najviši od 2009. godine, tj. od kada je počelo prikupljanje ovih podataka.

Do povećanja je došlo zbog promene načina funkcionisanja krijumčara i niže cene prelaska koje se nude migrantima, ocenio je Lajtens.

"Trenutno koriste male, improvizovane, metalne čamce koje mogu da se naprave na plaži za 24 sata i koji koštaju oko 1.000 evra. Niža cena znači da im je potreban veći broj prelazaka, pa ima razloga zašto forsiraju veći broj", navodi Lajtens i dodaje da time takođe mogu da se objasne aktuelni trendovi rasta. 

Ističe da su krijumčari sve bolje organizovani i da se međusobno takmiče, a da im ljudski gubici ne predstavljaju problem. U najmanje jednom slučaju, konkurencija je bila ta koja je potopila neki čamac. 

Nevladine organizacije za ljudska prava, naročito "Hjuman rajts voč", optužile su Fronteks da je saučesnik zlostavljanja migranata u Libiji, kao i da sarađuje sa libijskom obalskom stražom na presretanju čamaca i prisilnom vraćanju, što je Lajtens demantovao. 

Misija UN za utvrđivanje činjenica upozorila je da su migranti, zaglavljeni u Libiji u pokušaju da se domognu Evrope, sistematski mučeni i terani u seksualno ropstvo. 

"Kada je brod u nevolji, emitujemo poziv u pomoć koji primaju i vlasti u Libiji i Tunisu. Ako se centar za koordinaciju složi da će libijska obalska straža da vrši potragu i spasavanje, oni su ti koji vode akciju i spasavaju živote. Prisilno vraćanje je nešto sasvim drugo. Mi smo, iako to može da zvuči malo grubo, ravnodušni prema tome ko spasava živote, sve dok su oni spaseni", rekao je Lajtens za AFP. 

image