Svet

Makronovi savetnici primorali premijerku da se izjasni kao LGBT: Slučaj stigao do suda

U tek objavljenoj biografiji Elizabet Born navodi se da je Jelisejska palata želela da premijerka otkrije svoju homoseksualnost, čime bi pridobila levicu i sindikate u vreme borbe protiv penzione reforme
Makronovi savetnici primorali premijerku da se izjasni kao LGBT: Slučaj stigao do sudawww.globallookpress.com © R ItHeizegaojing

Prema navodima iz biografske knjige "Tajna" o francuskoj premijerki Elizabet Born, savetnici za medije predsednika Francuske Emanuela Makrona maštali su o tome da izvedu puč u javnosti, tako što će naterati premijerku da objavi da je lezbejka.

Umesto toga, Born je demantovala glasine o svojoj homoseksualnosti i iskoristila stroge francuske zakone o zaštiti ličnih podataka kako bi  osudila ovo izdanje i ceo slučaj iznela pred tužilaštvo, preneo je britanski "Tajms".

Born (62) je zatražila od sudije da naredi uklanjanje delova biografije koji se odnose na njenu seksualnu orijentaciju, porodični život i njeno zdravlje.

Slučaj će verovatno biti svojevrstan test za zakone o zaštiti podataka o ličnosti koji već duže vreme sprečavaju javnost da stekne uvid u privatni život javnih ličnosti, ali koji se poslednjih godina sve više zaobilaze.

Born, koja je na udaru kritike zbog upravljanja kontroverznom Makronovom reformom penzionog sistema, tvrdi da je u "Tajni", čiji je autor francuska novinarka Berenžer Bont, u više navrata prekršeno njeno pravo na privatnost.

U knjizi koja je objavljena ovog meseca, navodi se da je Jelisejska palata želela da Born otkrije svoju homoseksualnost u specijalnom intervjuu nakon njenog imenovanja prošle godine.

"Premijerkino 'priznanje' bi bila velika vest", rekao je jedan od Makronovih savetnika.

Čini se da su Makronovi spin majstori mislili da bi taj potez mogao da poveća popularnost Bornove kod levice, u vreme kada se predsednik nadao da bi ona mogla da pridobije sindikate, piše list. 

Partner ili paravan?

Born je pristala na intervju za "Teti", francuski LGBT magazin, ali ga je iskoristila da negira svoju homoseksualnost.

Ona je kazala je da je u emotivnoj vezi sa muškarcem koga je odbila da imenuje, ali koga je Bont identifikovala kao Patrisa Obera (64), pisca koji živi u Bretanji.

Born ga je zaposlila kao savetnika za etiku kada je bila izvršni direktor RATP, pariske regionalne transportne mreže, od 2015. do 2017. godine.

Autorka "Tajne" navodi da Born tvrdi da su i dalje zajedno, iako je Ober na svojoj Fejsbuk stranici objavio da živi sa drugom partnerkom i ocenjuje da premijerka koristi Obera kao paravan za svoju homoseksualnost. 

Do pre desetak godina, francuski novinari bi dobro razmislili pre nego što objave knjigu koja sadrži tvrdnje o zdravlju i seksualnosti vodeće javne ličnosti. Ali publicitet koji su privukle priče o ljubavnom životu dvojice Makronovih prethodnika, Fransoa Olanda i Nikole Sarkozija, doprineo je da se razbiju ti tabui, otvarajući put biografijama poput ove, navodi list.

Izdavač je izjavio da je Elizabet Born ovlastila autorku "Tajne" da je intervjuiše, kao i njene prijatelje i porodicu. U saopštenju je rad Bontove opisan kao "plod jednogodišnje istrage".

O slučaju će se kasnije ovog meseca izjasniti sud u Parizu, a francuska premijerka traži uklanjanje odlomaka o njenom zdravlju, porodičnom životu i seksualnoj orijentaciji, ukoliko bude novog štampanja knjige, kao i jedan evro simbolične odštete i 5.000 evra za sudske troškove.

image