Turneja Zelenskog u Italiji: Poklonio papi pancir sa likom Bogorodice (FOTO)

Italijanski predsednik je istakao punu podršku Italije Ukrajini u pogledu vojne, finansijske, humanitarne i pomoći za obnovu

Ukrajinski predsednik sastao se sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franciskom u Vatikanu prilikom posete Italiji.

Sastanak pape i ukrajinskog predsednika trajao je oko 40 minuta, preneo je Rojters podsećajući da su se njih dvojica prethodno sastali 2020. godine, ali da su imali više telefonskih razgovora otkako je počeo sukob u Ukrajini.

Zelenski je, kako se navodi u izveštaju, poglavaru svih katolika poklonio pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a koji je kasnije oslikan i to likom Bogorodice.

Italija u potpunosti podržava Ukrajinu u njenom otporu prema Rusiji, izjavio je predsednik Italije Serđo Matarela pozdravljajući predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u svojoj rezidenciji u Rimu.

Matarela je poručio Zelenskom da mu je čast što je u Rimu, prenela je italijanska televizija.

"Tražio sam da se ponovo sastanemo posle našeg razgovora pre više godina i u ovim drugačijim okolnostima, mi smo potpuno na vašoj strani", istakao je predsednik Italije, preneo je Rojters.

Matarela je ponovio punu podršku Italije Ukrajini u pogledu vojne, finansijske, humanitarne i pomoći za obnovu u kratkoročnom i dugoročnom periodu, navodi neimenovani izvor iz kabineta predsednika.

On je kazao Zelenskom da, dok svi podržavaju Ukrajinu u njenoj želji za mirom, to mora biti pravi mir, a ne predaja, rekao je izvor.

Zelenski se potom sastao na radnom ručku sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala punu podršku Italije Ukrajini i poručila da će Italija nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem i podržavati je koliko god bude potrebno.

"Kladimo se na pobedu Ukrajine", istakla je Meloni.

Zelenski će boravak u Rimu završiti posetom Vatikanu gde će se sastati sa papom Franciskom. 

On će, kako je britanskoj agenciji naveo izvor iz nemačke vlade, sutra doputovati u Berlin, koji je doneo odluku o najvećoj vojnoj pomoći Ukrajini do sada od 2,7 milijardi evra.