Svet

"Blumberg": EU želi veći uticaj u kineskom "dvorištu", ali ne zna kako

Nakon decenija gledanja na Kinu prvenstveno kao na komercijalnu priliku, EU nastoji da poveća uticaj u Indo-Pacifiku i smanji oslanjanje na uvoz iz druge najveće svetske ekonomije
"Blumberg": EU želi veći uticaj u kineskom "dvorištu", ali ne zna kakowww.globallookpress.com © Christine Olsson

Evropska unija je ponudila bliže političke i investicione veze sa dvadesetak zemalja iz Indo-pacifičkog regiona, pošto blok želi da bude uticajniji uprkos sve većim kineskim i američkim ambicijama.

Na forumu koji je okupio ministre inostranih poslova EU i Indo-Pacifika - ali ne i Kinu - nekoliko govornika je hvalilo program "Globalna kapija", koji predstavlja evropski odgovor na veliki infrastrukturni projekat Kine, Inicijativu Pojas i put, prenosi "Blumberg". 

"Naš cilj je da radimo na očuvanju Indo-Pacifika kao slobodnog, otvorenog, prosperitetnog i inkluzivnog regiona i da izgradimo ravnopravna partnerstva", rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona. Ona je dodala da EU "odbija da uđe u blokovsku logiku koja bi neizbežno dovela do eskalacije i konfrontacije".

Nakon decenija gledanja na Kinu prvenstveno kao na komercijalnu priliku, EU nastoji da poveća uticaj u regionu i smanji oslanjanje na uvoz iz druge najveće svetske ekonomije, uključujući i sirovine ključne za planiranu zelenu tranziciju. 

Zavisnost EU od Pekinga, čiji je lider proglasio prijateljstvo "bez granica" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, otkrivena je tokom pandemije kovid 19, kada su se zemlje i kompanije borile da nabave maske i drugu opremu. Osim toga, ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini je pojačala tenzije jer Zapad pritiska Peking da se distancira od Moskve.

EU je prvi put usvojila zajedničku strategiju o Indo-Pacifiku 2021. godine na insistiranje Francuske, koja ima prekomorske teritorije u tom regionu, a Pariz je prošle godine bio domaćin samita EU na kojem se o tome razgovaralo. Francusku je takođe uzdrmalo kada je Australija otkazala ugovor o podmornici, jer je Kanbera ušla u odbrambeni savez sa SAD i Velikom Britanijom.

Prevazilaženje globalnih izazova u saradnji

Uprkos demonstraciji evropskog jedinstva tokom sastanka, sa gostima poput Indije, Japana i Indonezije, ostaje nejasno kako EU može da pojača prisustvo u Indo-Pacifiku u oblasti odbrane i ekonomije, ističe "Blumberg".

U zvaničnom dnevnom redu razgovora pominju se "inkluzivni napredak", "zelene mogućnosti", bezbednost i "prevazilaženje globalnih izazova u saradnji", što je prikrivena aluzija na pronalaženje zajedničkog stava o Ukrajini. EU je krajem prošle godine potpisala sporazum o partnerstvu sa Tajlandom za podsticanje bilateralnog dijaloga o energetici, klimatskim promenama i drugim pitanjima.

Iako šefica francuske diplomatije nije spomenula Kinu, rekla je da je strategija EU "Globalna kapija" zamišljena da promoviše "trajne, kvalitetne infrastrukturne projekte koji ne dovode zemlje u situaciju zavisnosti - mislim na luke, transport, ali i na digitalni sektor".

Kolona je takođe rekla da će francuske fregate češće patrolirati u regionu. Francuski ratni brod patrolirao je Tajvanskim moreuzom prošlog meseca dok je Kina izvodila vojne vežbe. 

U regionu Indo-Pacifika živi oko 1,6 miliona francuskih građana, a Pariz ima vojno prisustvo na francuskim prekomorskim ostrvima, uključujući Novu Kaledoniju, Valis i Futunu (ili Majot) i 8.000 vojnika. 

Dok Francuska prošle godine nije pozvala američke predstavnike, na poslednjem sastanku su bili prisutni.  

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pridružio se debati u subotu kako bi apelovao na indo-pacifičke zemlje da podrže Kijev. 

Različiti načini

Pre razgovora, pakistanska ministarka inostranih poslova Hina Rabani Kar istakla je razlike u pogledu Ukrajine. 

"Svi pokušavamo da to rešimo na različite načine", rekla je Kar i dodala da je za Pakistan prioritet "prestanak neprijateljstava", pozivajući na "proces obnove života, diplomatije, rešenja, što je brže moguće".

Pakistan se u februaru, zajedno sa zemljama poput Indije, Šri Lanke i Kine, uzdržao od glasanja o rezoluciji UN kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine. Pakistan je takođe nabavio rusku naftu kako bi zadovoljio svoje energetske potrebe.

"Blumberg" prenosi da su ministri spoljnih poslova EU na ovom sastanku nastojali da pokažu jedinstvenost u odnosu prema Kini, rekavši da su postigli početni konsenzus o zajedničkom planiranju odnosa u budućnosti, iako treba da razrade kako da prevaziđu međusobne razlike. 

image