Izbori u Turskoj: Da li će Erdogan uspeti da zadrži vlast i približi zemlju Rusiji

Pobeda opozicije mogla bi da bude od koristi Zapadu, ali ne bi bila fatalna za Rusiju, smatraju stručnjaci

Građani Turske počeli su da glasaju na današnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se smatraju jednim od najznačajnih u 100-godišnjoj istoriji moderne Turske.

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana koji će iskoristi biračko pravo u Turskoj i inostranstvu.

Građani će novog predsednika birati između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana, prenela je Anadolija.

Na današnjim izborima građani će odlučivati ne samo ko će ubuduće voditi Tursku, članicu NATO sa oko 85 miliona stanovnika, već i kako će voditi državu čija ekonomija klizi ka dubokoj krizi zbog porasta troškova života, ali i zbog nepredvidivog obrta spoljnopolitičkog kursa zemlje, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje karijere i da Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama. Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Na parlamentarnim izborima za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Izbori se održavaju tri meseca nakon katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u provincijama pogođenim zemljotresom izrazili su ogorčenje zbog sporog inicijalnog odgovora vlade u Ankari.

Prema izveštajima međunarodnih medija, ishodi bi mogli značiti kraj ere Redžepa Tajipa Erdogana. Takve tvrdnje potvrđuju istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju neznatno prednost opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua. Istovremeno, stručnjaci veruju da će ovaj put predsednikova Partija pravde i razvoja dobiti znatno manje glasova nego prethodnih godina, zbog čega će izgubiti kontrolu nad parlamentom, piše "RT internešonel".

Da li je Turskoj predstoji promena vlasti i promena spoljnopolitičkog kursa? Šta bi to značilo za Rusiju i za svet u celini?

Ravnoteža moći

Za predsednika se kandiduju trojica političara: aktuelni lider, 69-godišnji Erdogan iz Narodne alijanse, 74-godišnji Kiličdaroglu koji predstavlja opozicionu snagu Nacionalne alijanse i Sinan Ogan, 55-godišnji kandidat iz ATA Alijanse .

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova u nedelju, drugi krug će biti održan 28. maja. Većina istraživanja javnog mnjenja pokazuje da je to vrlo verovatno.

Glavna bitka vodi se između Erdogana i Kiličdaroglua, koji predstavlja grupu od šest opozicionih partija. Međutim, skoro je nemoguće predvideti pobedu bilo kog kandidata na osnovu istraživanja javnog mnjenja, jer turska javnost nema jasnog favorita.

ADA predviđa pobedu Erdogana u prvom krugu, sa 50,6 odsto glasova, a procenjuje da će njegov protivkandidat Kiličdaroglu dobiti 44,8 odsto. Agencija "Konda" vidi stvari drugačije, predviđajući 43,7 odsto glasova za Erdogana i 49,3 odsto za opozicionog lidera.

Medijske ankete predviđaju slične ishode – istraživanje lista "Huriet" predviđa pobedu Erdogana, dok novine "Duvar" favorizuju čoveka iz Nacionalne alijanse. Jedino oko čega se svi slažu je da će Ogan teško prikupi više od pet odsto glasova.

Dok se Erdoganove šanse za pobedu na predsedničkim izborima smatraju visokim, parlamentarni izbori izgledaju sasvim drugačije – Partija pravde i razvoja će verovatno izgubiti većinu.

Prema istraživanju javnog mnjenja agencije "Moto i Bulgu riserč", 34,2 odsto birača podržava predsednikovu stranku, dok 33 procenta podržava Republikansku narodnu partiju - najveću opozicionu frakciju u zemlji. Na glasačkim listićima biće zastupljene ukupno 32 stranke i pet saveza.

Trenutno postoje tri glavna scenarija kako bi se mogli odigrati turski izbori, rekao je za RT Amur Gajijev, istraživač Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka.

"Prvi je pozitivan ishod za Erdogana i njegovu stranku – i predsednik i njegova stranka pobeđuju posle jednog ili dva kruga izbora", rekao je ekspert. Drugi scenario pretpostavlja da Erdogan pobedi na predsedničkim izborima, ali da njegova koalicija bude poražena u parlamentu, što će značiti promenu sastava parlamenta u korist opozicije. Ako stvari budu išle po trećem scenariju, izgubiće i Erdogan i vladajuća koalicija.

"Bez obzira na posledice zemljotresa i izveštaje o Erdoganovom lošem zdravlju, stručnjaci veruju da će aktuelni predsednik najverovatnije biti ponovo izabran, ali će njegova stranka izgubiti uticaj i više neće imati isti stepen političke moći. To znači da preraspodela snaga u parlamentu neće ići u prilog vladajućoj koaliciji. Ovaj scenario može izazvati krizu", smatra ekspert.

Zašto su izbori u Turskoj važni?

Poslednjih godina, diplomatska težina Turske je značajno porasla. Ne samo susedne zemlje već i druge svetske sile sada su obavezne da uzmu u obzir stavove Ankare, primećuje Gajijev.

Zahvaljujući svojoj ulozi praktično jedinog posrednika koji je odgovorio na globalnu krizu sa hranom – olakšavši dogovor sa žitom – Turska je stekla značajne prednosti i sada otvoreno izjavljuje da je "svet veći od pet", dodao je ekspert. To se odnosi na pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – situacija koja, kako Erdogan često tvrdi, ne odražava današnju globalnu realnost.

"Turska ima za cilj da učestvuje u globalnom sistemu upravljanja na tako globalno visokom nivou. To je uglavnom postalo moguće zbog sukoba Rusije i Ukrajine i uloge Turske u njemu", rekao je Gajijev.

Takođe je istakao da je Turska postala moćno regionalno tranzitno čvorište – ne samo u smislu energenata, već i hrane, transporta i logistike. To znači da prima ogromne gotovinske transfere, privilegije i dividende.

Međutim, mnogi ne slave činjenicu da Turska jača, posebno s obzirom na ličnost njenog sadašnjeg lidera. Tokom protekle godine, Erdoganova nepokolebljivost se pokazala prilikom prijema članica NATO-a – Ankara je glavni protivnik pridruživanja Švedske bloku i optužila je Stokholm da podržava terorizam.

Iz tog razloga, stručnjaci pretpostavljaju da se Zapad nada pobedi opozicije u Turskoj.

"Kiličdaroglu je prozapadniji od ostalih kandidata", rekao je za RT Viktor Nadein-Rajevski, viši istraživač na Institutu za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose u Moskvi. On napominje da opoziciona stranka namerava da se vrati ataturkističkoj ideologiji, koja se zasniva na gledištu osnivača moderne zemlje Mustafe Kemala Ataturka.

"Ataturkisti su fokusirani na odnose sa Zapadom. Ove ideje, koje je Erdogan uglavnom napustio, sada se oživljavaju", rekao je ekspert.

Stručnjak ruskog saveta za međunarodne poslove Kiril Semenov se slaže. On veruje da će, ukoliko Kiličdaroglu pobedi na izborima, "aktivnije sarađivati sa evropskim državama, uključujući NATO, i deliće opšte stavove alijanse".

"Švedska će ionako ući u NATO, samo je pitanje vremena. Mada, možda, ako Erdogan pobedi, može ponovo da pokuša da odloži ovaj proces iz ličnih razloga – na primer, zato što su Zapad i NATO aktivno podržavali Kiličdaroglua. Erdogan će možda pokušati da se povrati i postavi neke prepreke", rekao je Semenov.

"U svakom slučaju, pobeda Kiličdaroglua će biti od koristi za NATO, jer Erdoganovu nezavisnu spoljnu politiku, posebno unutar alijanse, ne dele svi – definitivno ne opozicija", rekao je Nadejn-Rajevski.

Kako će izbori u Turskoj uticati na Rusiju?

Budući da je Turska trenutno jedina država NATO-a koja može da vodi punopravan dijalog sa Rusijom, ishod izbora će uticati i na diskurs Moskve sa članicama bloka, smatra Gajijev.

Ako Erdogan pobedi, odnosi Turske sa Rusijom, uključujući energetsku i vojnu saradnju, ostaće prioritet. Nadein-Rajevski smatra da je to velika Erdoganova prednost. Međutim, pobeda prozapadne opozicije ne bi značila momentalni pad odnosa između Ankare i Moskve, jer bi odustajanje od svih pogodnosti koje Turska dobija iz odnosa sa Rusijom bila "u najmanju ruku ogromna glupost u pogledu spoljnih politike", ističe Gajijev.

"Mislim da to ne bi uradila ni opozicija, da ne spominjem Erdogana. Čini mi se da rusko-ukrajinski odnosi neće doći do oštrih zaokreta, posebno ako Erdogan ostane na vlasti", rekao je ekspert.

I opozicija govori iz proruske perspektive. U svom predizbornom manifestu u januaru, Nacionalna alijansa je obećala da će ojačati veze sa Rusijom kroz uravnotežen i konstruktivan dijalog na institucionalnom nivou.

"Negovaćemo odnose sa Rusijom na institucionalnom, a ne na liderskom nivou kao što se sada dešava pod Erdoganom i Partijom pravde i razvoja. Održavaćemo odnose na nivou institucija i Ministarstva spoljnih poslova", rekao je za RIA Novosti Unal Čevikoz, zamenik predsednika stranke za spoljne poslove.

On je napomenuo da će u odnosima sa Moskvom opozicija voditi računa kako o dugogodišnjim istorijskim odnosima dve zemlje, tako i o članstvu Turske u NATO-u. On je takođe napomenuo da će Ankara nastaviti da bude posrednik između Rusije i Ukrajine.

Obraćajući se na stručnom skupu u Moskvi, Kiličdaroglu je označio kraj ukrajinskog sukoba i nastavak dogovora o žitu kao svoj prioritet ako pobedi 14. maja. Takođe je istakao da su zdravi odnosi sa Rusijom u interesu Turske.

"Želeo bih da prokomentarišem medijske izveštaje koji govore da će tursko-ruski odnosi krenuti drugačijim tokom tokom mog predsedavanja i dolaska na vlast Nation Alliance-a. Naša vlada će uvek braniti interese Turske. I u interesu Turske je da tursko-ruski odnosi budu zdravi i dostojanstveni", rekao je on.

Kiličdarogluove izjave pokazuju da on ne odobrava antiruske stavove. "Kako će naša vlada razvijati tursko-ruske odnose? Sa predvidljivošću, dostojanstvom i poštovanjem", rekao je Kiličdaroglu.

On je saradnju Turske i Rusije opisao kao suštinski deo regionalne stabilnosti i izrazio uverenje da će dve zemlje moći da ojačaju i razviju saradnju u mnogim oblastima, posebno u borbi protiv terorizma.

Opozicioni kandidat se prisetio i ruskog borbenog aviona su-24 koji je Turska oborila 2015. godine i šokantnog ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari 2016. godine. Kako je Kiličdaroglu primetio, ovi događaji pokazuju krhko stanje tursko-ruskih odnosa, koji skloni su krizama jer se sadašnja turska administracija "vodi ličnim interesima i ignoriše principe i institucije".

"Loše liderstvo i nepredvidivost Turske takođe negativno utiču na ekonomske odnose među nama. Čak i kada obim naše trgovine dostiže 70 milijardi dolara, postoji značajan deficit koji je štetan za našu zemlju. To je sasvim moguće promeniti i stabilizovati naše ekonomske odnose pronalaženjem uzajamno korisnog balansa", rekao je Kiličdaroglu.

Kako je Semenov primetio u razgovoru za RT, prozapadni kurs opozicionog kandidata ne znači da će rusko-turski sporazumi zaključeni pod Erdoganom biti poništeni.

"Ova saradnja je korisna za Tursku i u nekim aspektima će sigurno biti očuvana. Ali mogu biti uvedene i strože mere. Na primer, Turska bi mogla da pruži veću vojnu pomoć Kijevu i možda posluša one koji žele da prestane da bude centar za izbegavanje antiruskih sankcija. Ali sama Ankara verovatno neće uvesti sankcije Rusiji, čak i ako Kiličdaroglu dođe na vlast", rekao je ekspert.