Svet

Ukrajini potrebne milijarde evra mesečno, uslov rodna ravnopravnost

EU može da izdvoji do 1,5 milijardi, poručila predsednica EK
Ukrajini potrebne milijarde evra mesečno, uslov rodna ravnopravnostwww.globallookpress.com © © IMAGO/Christian Spicker

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je Evropska unija spremna da obezbedi Ukrajini 1,5 milijardi evra i da očekuje pomoć od SAD i drugih zapadnih zemalja.

"Ukrajini je potrebno od tri do pet milijardi evra mesečno samo da bi pokrila budžetske troškove, uključujući plate i penzije. EU je spremna da obezbedi 1,5 milijardi evra i očekuje da će SAD, druge zapadne zemlje i finansijske institucije pomoći u ostalom", izjavila je danas Fon der Lajen u Berlinu na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine.

Prema njenim rečima, "za isplatu plata vojnim i bezbednosnim snagama, nastavnicima i lekarima, za isplatu penzija, Ukrajini je potrebno od 3 do 5 milijardi evra mesečno samo da bi zadovoljila najosnovnije potrebe".

"Potrebna je pomoć od EU, SAD, naših partnera i međunarodnih finansijskih institucija. EU je spremna da finansira Ukrajinu na nivou od 1,5 milijardi evra za jedan mesec rata, što će iznositi oko 18 milijardi evra 2023. godine", istakla je ona.

Kako je podsetila šefica Evropske komisije, "Ukrajina je 2022. godine dobila pomoć od EU u iznosu od preko 19 milijardi evra, ne računajući nabavku naoružanja".

Što se tiče vojne pomoći, prema podacima Evropske komisije, za ove potrebe je već izdvojeno 2,5 milijardi evra, ne računajući podršku pojedinih država zajednice.

EU i infrastruktura

Fon der Lajen je takođe dodala da je "Ukrajini potrebna hitna kompenzacija za gubitke u ovom trenutku, u vreme kada Rusija udara na infrastrukturu".

"Rusija pokušava da parališe Ukrajinu, ali ne smemo dozvoliti da se to desi", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, Evropska unija uvećava humanitarnu pomoć Kijevu, uključujući interno raseljena lica.

Novac će raspodeliti Evropska komisija

Na kraju svog izlaganja, Fon der Lajen je poručila da je Evropska komisija spremna da upravlja svim sredstvima koja se u svetu izdvajaju za obnovu Ukrajine.

"Svetska banka procenjuje štetu ukrajinskoj ekonomiji na 350 milijardi evra. Ovde razgovaramo o tome kako da uključimo sve finansijske sektore i igrače u obnovu Ukrajine, kako da odredimo prioritetne oblasti za ulaganja i kako da usmerimo resurse na odgovarajući način. Evropska komisija je spremna da postane sekretarijat platforme za koordinaciju za Ukrajinu", objasnila je ona.

Prema rečima Fon der Lajen, "prenos takvih ovlašćenja na EK je sasvim logičan, budući da oživljavanje Ukrajine treba da bude uključeno u proces pripreme za pridruživanje EU".

Demokratija i rodna ravnopravnost

Predsednica Evropske komisije objasnila je da pomoć mora da prati niz uslova, koji su utvrđeni na prethodnoj donatorskoj konferenciji koja je održana 4. i 5. jula u Luganu u Švajcarskoj.

"Obnova Ukrajine je proces koji vodi tu zemlju na osnovu reformi, transparentnosti, odgovornosti i vladavine prava, demokratije, rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti", zaključila je ona.

image