Severna Koreja predviđa: Kolaps Japana u slučaju vojnog saveza sa NATO-om

Namera Tokija da navodno iskoristi SAD i Alijansu da "obuzda susedne države i militarizuje" zemlju, koristeći situaciju u Ukrajini i regionu je samo izgovor, kaže istraživač Instituta za pitanja Japana pri Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje Kim Sol Hva

Jačanje vojne saradnje Japana sa NATO-om i želja za militarizacijom samo će pogoršati situaciju i nestabilnost u regionu i u samoj zemlji, a sve će se završiti "kolapsom" Japana, izjavio je istraživač Instituta za pitanja Japana pri Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje Kim Sol Hva.

Prema njegovim rečima, namera Japana da navodno iskoristi SAD i NATO da obuzda susedne države i "militarizuje" zemlju, koristeći situaciju u Ukrajini i regionu je samo izgovor, prenose "RIA Novosti".

"Tokio na ovaj način pokušava da 'skine lisice sa mirovnog ustava', čiji deveti član podrazumeva odbacivanje rata i posedovanja oružanih snaga. Japan u svakoj prilici ponavlja da je 'današnja Ukrajina sutrašnja Istočna Azija', a 'moguća situacija na Tajvanu je moguća situacija u Japanu", rekao je Sol Hva. 

Kako je naveo, ove izjave proizilaze iz njene podle namere da opravda vojnu intervenciju NATO-a u regionu. Što više Japan bude jačao svoj "vojni dosluh" sa NATO-om, kroz rat i konfrontaciju, nastavio je, to će više mira i stabilnosti biti uništeno u regionu, dok će za japanski arhipelag to izazvati nestabilnost i nepovratnu izolaciju.

"Japan treba da bude načisto da će takvi dogovori sa spoljnim silama i plan da se zemlja pretvori u vojnu silu ponovo dovesti do kolapsa te zemlje", ocenio je ekspert.

Podsetimo, prethodno je južnokorejski predsednik Jun Suk Jol izjavio je da postoji mogućnost budućeg učešća Japana u Vašingtonskoj deklaraciji, sporazumima Seul – Vašington o produženom obuzdavanju, budući da Japan i SAD uvek mogu da počnu da sarađuju po ovom pitanju ako je potrebno.