ISPRAVKA: Ruske kamikaze nisu pogodile skladište municije sa osiromašenim uranijumom (VIDEO)

U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki

Nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, pojavila se informacija da se u vojnom objektu u ovom gradu nalazila municija sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija poslala Kijevu u aprilu.

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti. Prvobitno su lokalni mediji preneli da je ruski dron-kamikaza pogodio samo skladište goriva, ali objavljeni snimci snažnih detonacija i eksplozija, koje su trajale nekoliko minuta, ukazivale su da je pogođeno veliko skladište municije i vojne opreme. Naš portal objavio je da je pogođeno skladište municije sa osiromašenim uranijumom, nakon čega je došlo do povećanog nivoa radijacije. 

 Činjenice o napadu na Hmeljnicki

Ipak, nije potvrđeno da je zaista pogođen vojni objekat, niti da je u pitanju skladište municije sa osiromašenim uranijumom.

U zvaničnim izjavama nakon napada 13. maja 2023. godine ni ruski ni ukrajinski izvori nisu ni spomenuli osiromašeni uranijum. Jedino što je precizirano u vezi s napadom jeste da je izvršen dronovima.

Tačnost tvrdnje da su ruske snage tokom napada na Hmeljnicki uništile skladište municije s osiromašenim uranijumom proveravali su fakt-čeking mediji koji su analizom utvrdili da nema dokaza da je tokom tih napada došlo do uništavanja skladišta s municijom sa osiromašenim uranijumom, kao što smo prvobitno objavili.

U Ukrajini nije bilo pojačanog zračenja

U prvobitnoj vesti objavljeno je da je došlo do povećanja radijacije, pozivajući se na specijalizovani resurs za praćenje zračenja sejvekobot.kom.

"Moji prijatelji iz Ukrajine javljaju da su stanovnici zapadnih regija u panici. Sakupljaju stvari i beže iz Hmeljnickog, Lavova i Ternopolja. Beže iz svih oblasti gde se nalaze ukrajinske vojne jedinice i skladišta. Meštani govore da je u Hmeljnickom detoniralo skladište, koje je bilo ispunjeno municijom sa osiromašenim uranijumom. I to potvrđuju moji izvori", objava politikologa Jurija Kota na koju se pozvao naš portal izazvala je dodatnu paniku, ali ispostavila se kao neproverena inforamcija. 

Takođe, tvrdnje o tome da je zabeležen porast nivoa radijacije nakon ruskog napada demantovane su upravo na Tviter nalogu portala koji je naveden kao izvor tih tvrdnji - specijalizovani resurs za praćenje zračenja sejvekobot.kom. U tvitu profila sejvekobot.kom, objavljenom 15.5.2023. godine, navodi se da su tvrdnje o povećanju zračenja lažna vest te da su vrednosti radijacije u normalnim okvirima.

 

„Juče uveče počele su da se šire lažne vesti o porastu nivoa radijacije na senzoru u Hmeljnickom. Proverili smo ova merenja i na obližnjim senzorima – sve vrednosti ne prelaze prirodne nivoe. Radijacijska situacija u Ukrajini je normalna."


Navode o povećanju nivoa radijacije proveravale su i druge fakt-čeking platforme, gde je utvrđeno da se radi o netačnim informacijama.

Oni su svojim analizama napominju da su navode o povećanju nivoa radijacije demantovali i iz Gradskog veća Grada Hmeljnicki, ali i gradonačelnik tog grada Oleksandr Simčišin, dok je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), autonomna agencija koja d‌eluje u sklopu UN, potvrdila da u Ukrajini nije bilo povećanja radijacije.

U našem tekstu su ispravljeni prethodno objavljeni netačni navodi.

Izvinjavamo se svim našim čitaocima.