Istočni Nemci blagonakloni prema Rusiji

Pedeset četiri odsto zapadnih Nemaca želi približavanje Rusiji, dok tome teži čak 72 odsto istočnih Nemaca

Istočni Nemci blagonaklonije i s više razumevanja gledaju na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, zaključak je reportaže "Rusija, Putin i mi istočni Nemci" emitovane na nemačkom javnom servisu ARD.

Ovo dokazuje i istraživanje, kako navodi ARD, u kojem su istočni Nemci upitani koja ih kultura, mentalitet i istorija više privlače: na istoku Nemačke 25 odsto navelo je Rusiju, a samo sedam procenata Zapad.

Takođe, istraživanje je pokazalo da 54 odsto zapadnih Nemaca želi približavanje Rusiji, i čak 72 odsto istočnih Nemaca.

Dok su postojale dve Nemačke, bilo je jasno da su oni na zapadu uz Ameriku i NATO, a stanovnici Nemačke Demokratske Republike (NDR) Sovjetski Savez i Rusiju držali su za podsticajne snage, vojnu zaštitu, premda i za okupatore. Pozitivna slika koja je tokom tog perioda plasirana o Rusiji ostavila je traga.

Roditelji autorke reportaže Lidija i Eberhard Velmer rekli su da im smeta ophođenje medija prema Rusiji: "Ne radi se o pravdanju ovog zločina već jednostavno crno-belom prikazivanju."

Bivši šef Levice Gregor Gizi izjavio je da je rat u Ukrajini velika greška ruskog predsednika i celog rukovodstva, ali da se mora praviti razlika između Putina i stanovništva Rusije.

"Zbog toga sam za sankcije protiv rukovodstva, oligarha, ali ne protiv stanovništva", objasnio je Gizi.

Protiv sankcija se izjasnio i šef Socijaldemokratske partije Nemačke u Lubminu Frank Tornov, koji je istakao da građani istočne Nemačke više ne veruju u ono što vide u medijima.

Bivši oficir narodne vojske NDR-a Rajnhard Barc ocenio je da ono što se danas može videti nema veze s pravom demokratijom. Za Barca je Amerika neprijatelj, a rat u Ukrajini je hibridni rat koji vode SAD i čiji uzrok leži u zapadnim provokacijama.