Svet

FBI nije imao konkretne dokaze za pokretanje istrage o Trampovoj predizbornoj kampanji

Specijalni savetnik Džon Daram je u svom izveštaju optužio američku obaveštajnu agenciju da se prema istrazi ophodila drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, poput onih pokrenutih protiv Hilari Klinton
FBI nije imao konkretne dokaze za pokretanje istrage o Trampovoj predizbornoj kampanjiGetty © Tom Pennington/Getty Images

FBI nije imao "konkretne dokaze" za sprovođenje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa iz 2016. godine, a sama istraga se previše oslanjala na dojave Trampovih političkih protivnika, zaključio je američki specijalni savetnik Džon Daram u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Daram je 2019. godine započeo istragu o potencijalnim greškama koje je američka agencija načinila tokom sprovođenja istrage "Krosfajer harikejn", a koja se bavila navodnim vezama Rusije sa Trampovom predsedničkom kampanjom 2016. godine.

On je u zaključku izveštaja napisao da FBI nije imao "konkretne dokaze" o dosluhu između Trampove kampanje i Rusije pre nego što su pokrenuli istragu, prenosi Rojters.

Daram je takođe optužio američku obaveštajnu agenciju da se ophodila prema istrazi o Trampu drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući nekoliko njih koje su se bavile Trampovom demokratskom protivnicom iz 2016. godine, Hilari Klinton.

"Ministarstvo (pravde) i FBI nisu uspeli da ispune svoju važnu obavezu stroge vernosti zakonu u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju", napisao je Daram.

Nakon što je preuzeo kontrolu nad "Krosfajer harikejn" istragom, specijalni savetnik Robert Miler je u martu 2019. godine slično zaključio da ne postoje dokazi o kriminalnoj zaveri između Rusije i bivšeg predsednika SAD za vreme njegove predizborne kampanje, podseća britanska agencija.

image