Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom, počinje obuka ukrajinskih pilota

Francuski predsednik sastao se u nedelju sa Vladimirom Zelenskim u Jelisejskoj palati i obećao mu novo naoružavanje Ukrajine

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Pariz ne učestvuje u ratu protiv Moskve, kao i da ne isporučuje oružje za napade na rusku teritoriju.

"Mi ne vodimo rat protiv Rusije. To nije rat sa Ruskom Federacijom", tvrdi Makron, a prenosi Tass.

On je u intervjuu za TF1 rekao da Francuska podržava Ukrajinu u njenom pružanju otpora, ali da to ne podrazumeva isporuku oružja za napad na teritoriju Rusije.

"Mi podržavamo Ukrajinu u pružanju otpora, što znači da ne isporučujemo oružje koje bi moglo da stigne do ruske teritorije ili koje bi moglo da se upotrebi za napad na Rusiju", rekao je Makron.

Na pitanje koju pomoć su Francuska i Evropska unija obećale Ukrajini nakon večere sa Zelenskim u Jelisejskoj palati u nedelju, Makron je rekao da je "otvorio vrata" za obuku ukrajinskih pilota sa još nekoliko evropskih zemalja, kao i da veruje da su razgovori sa Amerikancima o tome u toku.

"Strategija Francuske je jednostavna: pomozite Ukrajini da se odupre, da organizuje, onda kada želi, kontraofanzivu, kako bi mogla sve da vrati za pregovarački sto, i to pod uslovima koje izabere i izgradi trajni mir za sebe", rekao je francuski predsednik.

On je podsetio da je Francuska prva isporučila lake tenkove Kijevu, ali nije hteo da detaljno kaže šta je odgovorio na zahteve Zelenskog.

"Od početka sam bio veoma oprezan, ako mogu tako da kažem, da ne oslabim naše ukrajinske prijatelje. Odlučili smo da isporučimo novu municiju. Takođe smo pre svega odlučili da sa Ukrajincima na istoku zemlje izgradimo objekte za obuku njihovih trupa, formiramo bataljone koji će biti zaduženi za vođenje kontraofanzive, pružanje otpora i popravku vozila, jer to je ono što je potrebno Ukrajini", kaže Makron.

Međutim, Makron ima probleme u svojoj zemlji, pre svega zbog penzione reforme koju je nametnuo uprkos protestima. On je govoreći o tome najavio da želi da za srednju klasu izdvoji dve milijarde za smanjenje poreza, te da je od vlade već tražio predloge kako da to primeni.

"Ova reforma je bila neophodna, ona stvara više bogatstva", rekao je Makron.