Svet

Salman Ruždi: Sloboda govora na Zapadu nikad ugroženija

Knjige su proizvod svog vremena, ako to ne možete da prihvatite, nemojte ih čitati, poručuje autor povodom"politički korektne" prerade dela Roalda Dala i Ijana Fleminga
Salman Ruždi: Sloboda govora na Zapadu nikad ugroženijaGetty © Michael M. Santiago / Staff

Ser Salman Ruždi kritikovao je "komične" napore da Džejms Bond bude politički korektan, upozorivši da je sloboda govora ugrožena na Zapadu kao nikada ranije, prenosi londonski "Telegraf".

Klasične knjige treba prihvatiti kao proizvode svog vremena i "ako je to teško prihvatiti, nemojte ih čitati", poručio je Ruždi koji se u Njujorku oporavlja od posledica napada.

"Sloboda objavljivanja, naravno, jeste i sloboda čitanja, sloboda da pišete šta želite, da možete da birate šta želite da čitate, a da to ne odlučuje za vas neko spolja, i sloboda da objavljuju knjige koje bi trebalo da budu objavljene, a ponekad ih je teško objaviti zbog pritiska ove ili one grupe", poručio je Ruždi prihvatajući britansku književnu nagradu Sloboda objavljivanja.

"Mislim da je veoma važno odupreti se takvim pritiscima. A mi živimo u trenutku, mislim, u kojem sloboda izražavanja, sloboda objavljivanja, za mog života nije bila pod takvom pretnjom u zemljama Zapada. Očigledno da postoje delovi sveta u kojima cenzura preovladava već duže vreme: Rusija, Kina, na neki način i Indija. Ali u zemljama Zapada je donedavno postojala prilična mera slobode u oblasti izdavaštva", dodao je on.

Sada, boraveći ovde u Sjedinjenim Državama, vidim izuzetan napad na biblioteke i knjige za decu u školama, napad na ideju samih biblioteka. To je prilično alarmantno i moramo toga da budemo veoma svesni i da se protiv toga jako borimo, rekao je Ruždi.

Ruždi je ukazao na uništavanje dela Roalda Dala ili Ijana Fleminga političkom korektnošću.

"Moram reći da je ideja da se Džejms Bond učini politički korektnim gotovo komična. Mislim da se tome treba odupreti. Knjige moraju da nam dolaze iz svog vremena i da budu odraz svog vremena i, ako je to teško podneti, nemojte ih čitati. Pročitajte drugu knjigu, ali ne pokušavajte da prepravite jučerašnji rad u svetlu današnjih stavova", poručio je književnik i aktivista.

Kompanija "Ijan Fleming publikejšons" koja poseduje prava na autorsko delo, angažovala je "osetljive" čitaoce da pregledaju njegove romane i "očiste" ih od stvari koje bi mogle da uznemire današnje politički korektne čitaoce.

Knjige Roalda Dala su opsežno uređivane kako bi se uklonili potencijalno uvredljivi opisi, uključujući reference da je jedan lik debeo a drugi ružan.

image