Progon se nastavlja: Na zapadu Ukrajine zabranjuju verska udruženja koja imaju veze sa Rusijom

Poslanici Černovicke oblasti preporučili raskid ugovora sa udruženjima koja su povezana sa "zemljom agresorom" i zahtevaju da im bude onemogućeno korišćenje zemljišta i drugih objekata

Poslanici u Černovickoj oblasti u Ukrajini doneli su odluku o zabrani rada svih religioznih organizacija za koje se utvrdi da imaju "crkvene i kanonske veze sa Rusijom", prenose mediji.

"Poslanici Černovickog oblasnog saveta smatraju da je na ovoj teritoriji mora biti zabranjeno delovanje verskih organizacija (udruženja) koje imaju dokazanu crkveno-kanonsku vezu sa zemljom agresorom (Rusijom)", navela je pres služba saveta. 

Za inicijativu je glasalo 40 poslanika, a opštinama se takođe preporučuje da sa "spornim" organizacijama raskinu ugovore o iznajmljivanju prostora i zemlje, kako bi im se što više ograničio rad. 

Oblasni savet obratio se i vojnoj administraciji sa preporukom da istraži zakonitost korišćenja objekata i druge državne svojine od strane religioznih organizacija koje su povezane sa Rusijom. 

Černovicka oblast nalazi se na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Moldavijom i Rumunijom. Oblast je krajem prošle godine uputila zahtev vlastima u Kijevu da zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na teritoriji cele zemlje, što je u skladu sa planovima državnog vrha o progonu pripadnika UPC-a. 

Najveći problemi za vernike kanonske crkve u Ukrajini i dalje su oko Kijevsko-pečerske lavre. Ipak, inicijative koje imaju za cilj proterivanje svega ruskog ili onoga što je povezano sa Rusijom rasprostranjene su i u drugim delovima Ukrajine, o čemu svedoči i današnja odluka.