Svet

"Američka javnost je prevarena": Tramp o dokazima da je FBI bez osnova istraživao njegovu kampanju

"Krosfarjer hurikejn" je interno kodno ime za istragu koju je FBI započeo 2016. godine, kako bi se ispitale moguće veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, a otkriveno je da je istraga pokrenuta na osnovu lažnih informacija
"Američka javnost je prevarena": Tramp o dokazima da je FBI bez osnova istraživao njegovu kampanjuwww.globallookpress.com © Timothy A. Clary - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Izveštaj specijalnog tužioca Džona Darama koji pokazuje da FBI nije imao konkretne dokaze na osnovu kojih bi pokrenuo istragu o navodnoj zaveri Trampovog izbornog štaba i Rusije za vreme izborne kampanje 2016. godine "dokazuje koordinisani napor savezne vlade da se meša u izbore u SAD", poručio je bivši predsednik Amerike Donald Tramp.

"Nakon opsežnog istraživanja, specijalni tužilac Džon Daram je zaključio da FBI nikada nije trebalo da pokrene istragu saradnje Trampa i Rusije! Drugim rečima, američka javnost je prevarena, baš kao što je i sada varaju koji ne žele vide snažnu i uspešnu Ameriku", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina".

Kako je istakao, u pitanju je zločin veka i potpuno nelegalan postupak koji je imao ogroman uticaj na ishod izbora 2020. godine. 

"Daramov izveštaj detaljno opisuje prevaru koju su demokrate izvršile protiv mene i američkog naroda. Ovo je prevara na predsedničkim izborima 2020, nalik na popunjavanje glasačkih kutija, samo još gore".

FBI nije imao konkretne dokaze za sprovođenje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa od 31. jula 2016. do 17. maja 2017. godine i njegovoj navodnoj saradnji sa Rusijom, a sama istraga se previše oslanjala na dojave Trampovih političkih protivnika, zaključio je Daram u izveštaju objavljenom u ponedeljak, preneo je Rojters.

"Krosfarjer hurikejn" (po tekstu pesme "Roling Stounsa") je interno kodno ime za istragu koju je FBI sproveo kako bi se ispitale moguće veze Trampove kampanje i Rusije. Međutim, od tada je otkriveno da je istraga pokrenuta na osnovu lažnih informacija.

Izveštaj predstavlja kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine, kada je tadašnji sekretar za pravosuđe Vilijam Bar imenovao dugogodišnjeg tužioca Durama da istražuje potencijalne pogrešne poteze FBI tokom pokretanja istrage Trampove kampanje 2016. godine.

Istragu je kasnije je preuzeo specijalni tužilac Robert Maler koji je u martu 2019. zaključio da nema dokaza o krivičnoj zaveri između Trampovog izbornog štaba i Rusije.

U dokumentu od 306 strana, Duram je zaključio da američke obaveštajne službe i agencije za sprovođenje zakona nisu posedovale "konkretne dokaze" da postoji zavera između Trampovog štaba i Moskve pre nego što su pokrenule istragu.

Duram je takođe optužio FBI da je istragu o Trampu 2016. godine vodio drugačije u odnosu na druge politički osetljive istrage, uključujući i one koje su se odnosile na Trampovu demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton.

"Sekretarijat za pravosuđe i FBI nisu ispunili važnu misiju strogog poštovanja zakona u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju. Nekoliko visokih službenika FBI je pokazalo ozbiljan nedostatak analitičkog pristupa informacijama koje su dobili, naročito informacijama politički povezanih osoba i entiteta", napisao je specijalni tužilac.

image