Ko je čovek koji će prelomiti predsedničke izbore u Turskoj?

Trećeplasirani kandidat u prvom krugu predsedničkih izbora Sinan Ogan i dalje nije podržao ni jednog od dvojice kandidata koji su ušli u drugi krug

Turski političar Sinan Ogan, koji je na nedavnim predsedničkim izborima osvojio treće mesto sa 5,2 odsto glasova, preko noći je postao čovek koji može da odluči ko će biti sledeći turski predsednik.

Ogan za sebe želi da osigura ministarsku fotelju, dok dvojica kandidata u drugom krugu, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i Kemal Kiličdaroglu, žele njegovih 2,8 miliona glasača iz prvog kruga, piše "Politiko".

Erdogan je u prvom krugu izbora dobio 49,5 odsto glasova, odnosno oko 27 miliona, dok je Kiličdaroglu dobio 44,9 odsto glasova, odnosno 24,6 miliona. Pošto nijedan kandidat nije dobio neophodnih 50 odsto plus jedan glas, novi predsednik će biti izabran u drugom krugu.

To je Oganu i njegovim pristalicama iz nacionalističkog tabora dalo na značaju, budući da njihova podrška može biti ključna u drugoj fazi nadmetanja.

Erdoganova AK partija se već nalazi u koaliciji sa nacionalističkom Partijom nacionalističke akcije (MHP), čiji je Ogan nekada bio član. I aktuelni predsednik i opozicija su koristili nacionalističku retoriku u kampanji, navodi briselski portal.

Ogan bi svoju podršku mogao da da bilo kom od dvojice kandidata, ali je za sada po top pitanju i dalje tih.

"Od samog početka je delovalo kao da će biti drugog kruga, kao i da će turski nacionalisti i pristalice Ataturka biti ti koji će u njemu prelomiti", rekao je on novinarima nakon objave izbornih rezultata.

Ogan dolazi iz grada Igdira - na samom istoku zemlje, nedaleko od granice ja Jermenijom - i azerskog je porekla.

Taj nekadašnji član parlamenta važi za tvrdokornog nacionalistu koje izbačen čak i iz MHP-a, a zalaže se za, između ostalog, vraćanje sirijskih izbeglica u Siriju i protivi se pregovorima sa kurdskim separatistima.

Ogan je čak i pre samih izbora otvoreno govorio da je spreman da trguje svojom podrškom.

"O našim zahtevima ćemo govoriti sa strankama sa kojima budemo sedeli za stolom. Naravno da nećemo biti parterni besplatno. Imaćemo zahteve, kao što su ministarstva", rekao je on.

Trećeplasirani kandidat do sada nije otkrio svoje karte, ali je prema pisanju turskih medija već razgovarao sa Kiličdarogluom i Binalijem Jildrimom, visokim funkcionerom Erdoganove AK partije.

Funkcioner Republikanske narodne partije (CHP) Engin Ozkoč rekao je da je telefonski razgovor Ogana i Kiličdaroglua bio "veoma pozitivan".

"Ne mislim da imamo različite stavove kada su u pitanju očekivanja našeg naroda. Ne verujem da se naši stavovi razlikuju i kada je reč o nacionalnim pitanjima", rekao je on za opozicioni "TV Halk".

Jedno od ključnih pitanja predstavlja položaj kurdske manjine, pošto su odnosi turskih nacionalista i Kurda izuzetno loši.

Nije izvesno da li će Ogan - ali pre svega njegovi glasači - moći da pronađu zajednički jezik sa Kiličdarogluom, koji je dobio podršku kurdske Narodne demokratske partije (HDP).

U svojim javnim izjavama, Ogan je izuzetno oprezan po pitanju kurdskih saveznika Erdogana i Kiličdaroglua. Ipak, on je rekao da je njegov stav nijansiraniji od jednostavnog traženja od svojih partnera da ne sarađuju sa kurdskim partijama.

"Postavili smo principe. Jedan od njih je bio da se distanciramo od drugih partija koje se ne distanciraju od terorističkih organizacija. Od početka sam bio protiv ideje da su HDP i (proerdoganska kurdska partija) HUDA-PAR ključni za politiku. Da smo imali samo ovaj uslov, mogli bismo da kažemo: 'Dragi Kiličdaroglu, hajde da odustanemo od HDP-a!', Ali to nije tako jednostavno", rekao je on.