Svet

Pesnicama na sveštenika: Pripadnici nekanonske ukrajinske crkve silom zauzeli hram

U planu PCU je i oduzimanje kuće u kojoj sveštenik živi sa porodicom i četvoro male dece, a jedna od ćerki, usled stalnog terora, razvila je traumu i, kao rezultat, panične napade
Pesnicama na sveštenika: Pripadnici nekanonske ukrajinske crkve silom zauzeli hram© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Pripadnici nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) pre nekoliko dana fizički su nasrnuli na sveštenika i vernike jedne pravoslavne crkve u Ukrajini i silom zauzeli hram, saopštila je danas Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

Na zvaničnom sajtu ove verske organizacije navodi se da se radi o hramu Petra i Pavla u jednom selu u Kijevskoj oblasti, kao i da je napad bio izveden 13. maja.

"Pripadnici PCU primenom grube sile zauzeli su hram apostola Petra i Pavla u selu Petropavlovskoje u Kijevskoj oblasti", piše u saopštenju.

Kako prenose mediji, napad je počeo u ranim jutarnjim satima.

Nekoliko automobila parkiralo se kod hrama, a tri pripadnika PCU stala su na put starešini hrama, protojereju Vasiliju Brinceju, zavrćući mu ruke. Prilikom nasilnog zauzimanja hrama, ulazna vrata u crkvu su polomljena, nakon čega je nekoliko muškaraca sa fantomkama blokiralo ulaz u bogomolju. Kada su vernici počeli da dolaze u hram, pokušavajući da probiju "blokadu", nasilnici su ih napali, a kao rezultat jedna osoba je zadobila teške telesne povrede. 

Kako dalje navodi UPC, nekanonska ukrajinska crkva takođe planira da oduzme svešteniku i dom u kojem živi sa porodicom i četvoro male dece. Kako prenose mediji, jedna od ćerki sveštenika, zbog terora PCU, počela je da doživljava panične napade.

image