Svet

Poslanik digao glas u Evropskom parlamentu: Hoće da me ućutkaju o NATO i Ukrajini

Poslanik Evropskog parlamenta Marsel de Graf izjavio je da je napustio svoju grupu zbog njenog "militantnog stava" prema Ruskoj Federaciji
Poslanik digao glas u Evropskom parlamentu:  Hoće da me ućutkaju o NATO i Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Poslanik iz Holandije (partija Forum za demokratiju) Marsel de Graf napustio je ekstremno desničarsku grupu u Evropskom parlamentu "Identitet i demokratija" zbog njenog "militantnog" stava prema Ruskoj Federaciji.

"Napuštam grupu Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu. Njihov pokušaj da me ućutkaju o NATO i Ukrajini je nepodnošljiv", napisao je de Graf na svom Tviter nalogu.

Prema rečima holandskog poslanika, ova politička grupacija je žrtvovala svoje principe zarad vlasti, ali da on nije spreman da to uradi.

"Zalažem se za deeskalaciju između Rusije i Ukrajine i želim da se distanciram od izuzetno militantne pozicije grupe Identitet i demokratija", objasnio on.

De Graf je pozvao na hitno ukidanje antiruskih sankcija, obustavu finansijske pomoći i isporuke oružja Ukrajini.

"Potrebno je da imamo konstruktivan dijalog da bismo postigli mir i prosperitet", rekao je on i dodao da "njihovi sugrađani ispaštaju za dešavanja u Ukrajini".

Holandski poslanik je najavio i nameru da osnuje novu grupu u Evropskom parlamentu, čije će ključne tačke biti ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji, deeskalacija u Ukrajini, kao i poštovanje autonomije i identiteta zemalja članica EU.

Podsećamo, uprkos insistiranju na što oštrijim sankcijama prema Rusiji, holandske vlasti napravile su izuzetak za desetine kompanija i institucija, izuzevši ih od primene embarga, objavio je holandski RTL Njuz, prenose RIA Novosti.

Oni su od februara izdali 91 izuzeće od sankcija EU protiv Rusije.

Odgovarajuće izuzetke napravila su ministarstva spoljnih poslova, privrede, finansija, infrastrukture, obrazovanja Holandije da bi se omogućila određena fleksibilnost u konkretnim slučajevima.

Tako je Ministarstvo za infrastrukturu i vodne resurse Holandije dozvolilo ulazak u njihove luke 34 broda pod zastavom Ruske Federacije, koji prevoze hranu i aluminijum.

 

image