Svet

Bi-Bi-Si obnavlja statuu golog deteta i starca, delo vajara koji je seksualno zlostavljao ćerke i psa

"Kakvu poruku o Velikoj Britaniji šaljemo ostatku sveta", pitala je aktivistkinja za dečja prava nakon odluke da medijska kuća obnovi statuu koja prikazuje nago dete u naručju starca
Bi-Bi-Si obnavlja statuu golog deteta i starca, delo vajara koji je seksualno zlostavljao ćerke i psaGetty © Photo by Leon Neal

Statua vajara Erika Gila koji je u objavljenim dnevnicima priznao da je seksualno zlostavljao svoje ćerke, isklesana je tokom 1931. i 1932. godine i jedno je od njegovih najpoznatijih dela.

Statuu je rezignirani čovek oštetio čekićem 2022. godine, a sada će biti restaurirana sredstvima Bi-Bi-Sija, prenosi "Dejli mejl".

Nakon otkrića 1989. godine da je Gil dugo godina kontinuirano zlostavljao svoju decu, bio u incestuoznom odnosu sa rođenom sestrom i seksualno zlostavljao porodičnog psa, upućeni su brojni zahtevi da se sporna statua, koja prikazuje Arijela i Prospera iz Šekspirove "Bure" kao obnaženo dete u zagrljaju starca, ukloni iz sedišta Bi-Bi-Sija u Londonu.

Aktivisti koji se bore protiv zlostavljanja dece poručili su da je odluka da statua bude obnovljena šamar u lice publici i zaposlenima.

"Ova odluka je takođe u suprotnosti sa vrednostima Bi-Bi-Sija, koje treba da odražavaju vrednosti Velike Britanije u svetu i da doprinesu dobrobiti naše države. Šta misle kakvu poruku ovo šalje?", istakla je Don Karington, dugogodišnji borac za dečja prava.  

Kako je dodala, gnusno je da se čovek koji je priznao da je seksualno zlostavljao svoje ćerke, sestre i psa slavi na takav način.

Kako piše "Dejli mejl", očekuje se da popravke budu završene do kraja juna.

Šef odeljenja za istoriju Bi-Bi-Sija Robert Seter rekao je da se "nastavlja debata o tome da li treba razdvajati umetnika i njegovu umetnost", te da ta medijska kuća ni na jedan način ne odobrava postupke Erika Gila.

"Zgrada u kojoj se nalazimo je od istorijskog i kulturnog značaja i predstavlja jedan od temelja savremenog emitovanja, kako u našoj zemlji, tako i širom sveta. Imamo odgovornost da održavamo i čuvamo zgradu za generacije koje dolaze", rekao je Seter.

image