Sijarto odlučan: Ne damo novac Ukrajini dok naša banka ne bude skinuta sa liste "sponzora rata"

Nećemo dati zeleno svetlo za pomoć Kijevu sve dok je "OTP banka" na listi sankcija, poručio je šef mađarske diplomatije

Mađarska neće odobriti nova novčana sredstva za Ukrajinu iz Evropskog fonda za mir, sve dok Kijev ne isključi mađarsku banku "OTP" sa liste "sponzora rata", poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenose "RIA Novosti".

"Sve dok je mađarska banka 'OTP' na listi međunarodnih sponzora rata, ne možemo da podržimo izdvajanje nove tranše od 500 miliona evra Ukrajini iz Evropskog mirovnog fonda. Nećemo joj dati zeleno svetlo", kazao je Sijarto.

Podsetimo, Mađarska je blokirala isporuku osme tranše pomoći Kijevu za kupovinu naoružanja iz tzv. Evropskog fonda za mir, u vrednosti od pola milijarde evra, javlja italijanska agencija Ansa pozivajući se na izvor u Briselu.

Budimpešta traži garancije da će fond u budućnosti sačuvati svoj globalni karakter i da se neće koristiti isključivo za naoružavanje Kijeva, prenosi agencija.

Vanbudžetski Evropski fond za mir je stvoren 2021. da bi "povećao sposobnost sprečavanja sukoba i jačanja međunarodne bezbednosti". Velika količina novca iz fonda je već rezervisana za delimično vraćanje sredstava državama koje su poslale oružje Ukrajini. 

Zahtevi Mađarske

Sijarto je 12. maja zahtevao da Ukrajina skine "OTP" banku sa liste "međunarodnih sponzora rata". On je u Stokholmu, gde je održan ministarski sastanak EU, kazao da su "postupci ukrajinskih vlasti neprihvatljivi i skandalozni". 

Ministar je upozorio da će Mađarska, koja oseća ekonomske posledice zbog dobrih odnosa sa Rusijom, teško pomoći Ukrajini dok je "OTP" banka na njenoj crnoj listi. 

On je jasno stavio do znanja da će Mađarskoj biti teško da pregovara o 11. paketu sankcija Rusiji i "ekonomskim restriktivnim merama koje zahtevaju dalje žrtve sve dok je 'OTP' banka na ovoj ukrajinskoj listi".

Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije (NAPC) Ukrajine uvrstila je mađarsku banku na listu "međunarodnih sponzora rata" zbog činjenice da nastavlja sa radom u Rusiji. Ukrajinsko izdanje "Strana" je na svom Telegram kanalu napomenulo da se ranije Narodna banka Ukrajine obratila "OTP" banci sa zahtevom da napusti rusko tržište. 

Izvršni direktor te banke Šandor Čanji rekao je da je banka, koja posluje u Rusiji, zbog toga "pod velikim pritiskom" ukrajinske strane.