Predsednik Ekvadora dekretom raspustio Narodnu skupštinu

Da bi Giljermo Laso bio uklonjen sa funkcije, potrebno je da za to glasa 92 poslanika od ukupno 137, a za nastavak procesa glasalo je 88 poslanika

Predsednik Ekvadora, Giljermo Laso, raspustio je danas na osnovu dekreta Narodnu skupštinu, što je korak ka parlamentarnim i predsedničkim izborima, dan nakon što je izneo svoju odbranu u procesu opoziva koji je pokrenut protiv njega u parlamentu.

Laso je rekao da je raspuštanje skupštine demokratska odluka, ne samo zbog toga što je u skladu sa Ustavom, već zato što će omogućiti Ekvadorcima da odlučuju o svojoj budućnosti na izborima.

Laso je u video-snimku istakao da će vlada izdavati zakone dekretima "bez prepreka".

On je doneo i dekret o poreskoj reformi za koju je rekao da će smanjiti poreze.

Laso negira optužbe koje su iznete za njegov opoziv, navodeći da je njegova administracija izmenila koruptivni ugovor koji je potpisan godinama pre nego što je on preuzeo dužnost.

Većina poslanika podržala je rezoluciju u kojoj se navodi da je Laso dozvolio da se koruptivni ugovor nastavi, iako kongresni nadzorni komitet nije dao preporuku da Laso bude opozvan, preneo je Rojters.

Da bi Laso bio uklonjen sa funkcije, potrebno je da za to glasa 92 poslanika od ukupno 137, a za nastavak procesa glasalo je 88 poslanika.

Ustav Ekvadora predviđa da predsednik može da raspiše izbore i za svoju funkciju i za parlament pod određenim okolnostima, uključujući slučaj u kojem akcije skupštine blokiraju funkcionisanje vlade.

Laso će sada ostati na funkciji do šest meseci, vladajući na osnovu dekreta.

Izborni sud Ekvadora mora da odluči o datumu novih izbora u roku od sedam dana od raspuštanja skupštine.

Pojedini poslanici su rekli da bi bilo kakvo raspuštanje skupštine bilo protivustavno i da će odbiti da se povinuju.

Predsednik i poslanici koji budu izabrani na vanrednim izborima obavljaće funkcije do održavanja redovnih izbora 2025. godine.

Poslanici iz stranke bivšeg predsednika Rafaela Korea - koji je osuđen za korupciju, predvodili su zahtev za razrešenje Lasa i obećali svojih 47 glasova za za njegov opoziv.