Svet

”Njujork tajms”: Ima li trampizma bez Trampa?

Pogled na svet 45. predsednika SAD ugrađen je u sam DNK Republikanske stranke
”Njujork tajms”: Ima li trampizma bez Trampa?© Фото Танјуг/АП

Godinama su stručnjaci i politički analitičari spekulisali o pitanju da li je moguć trampizam bez Trampa, kao jednom od najvažnijih i za Republikansku stranku i za državu.

Dve nedelje pre međuizbora u SAD, piše "Njujork tajms", odgovor na ovo pitanje izgleda jasan: trampizam je sada ugrađen u DNK stranke.

Većina onih koji su odbili da se priklone bivšem predsedniku izgubili su preliminarne unutarstranačke izbore, ili su se sami povukli kako bi izbegli poraz. Uz samo nekoliko izuzetaka, republikanci koji se kandiduju za funkciju su čvrsto u Trampovom taboru, prihvatajući 

"Kraljica trampizma"

Kandidati, od Arizone do Pensilvanije, usvojili su njegove stavove, bombastičan stil i stav protiv establišmenta i učinili ih praktično svojim vlasništvom. Danas se naročito ističu neki kadidati među republikancima koji zastupaju sopstvene verzije trampizma, od kojih bi neki mogli pomoći Trampu da pobedi ukoliko bi se opet kandidovao za predsednika, i drug, koji bi jednog dana mogli da ga poraze.

Kari Lejk, republikanska kandidatkinja za guvernera Arizone, "kraljica" je trampizma na međuizborima. Lejkova, bivša voditeljka vesti koji se nikada ranije nije kandidovala za neku funkciju, profilisala se kao republikanski pobunjenik protiv establišmenta.

Uglađena verzija trampizma

Lejkova radi kao politički autsajder i obećava da će biti „najgora noćna mora lažnih vesti“. Ona je izbore 2020. nazvala „ukradenim“ i „korumpiranim“, i rekla da ne bi potvrdila pobedu predsednika Bajdena, ističe ”Njujork tajms”. Prošle nedelje, u intervjuu za Si-En-En, odbila je da kaže da li će prihvatiti rezultate izbora ukoliko na njima izgubi.

Za razliku od Trampa, Lejkova je uglađeni govornik, što je rezultat njenog četvrt veka dugog iskustva u televizijskim vestima. Ona je brza, ali retko kaže nešto što bi uznemirilo njenu bazu.

Ukoliko pobedi u trci, Lejkova će pokazati da njena uglađena verzija trampizma može da funkcioniše čak i tamo gde je Tramp izgubio.

Liberalne osude i aplauzi konzervativaca

Ron de Santis, guverner Floride, pokušao je da nadmaši Trampa, usvajajući, kako opisuje njujorški list, zapaljive stavove koji uzbuđuju pristalice konzervativaca. 

U martu je De Santis potpisao zakon koji zabranjuje nastavu i diskusiju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u nižim razredima osnovne škole, koji su njegovi protivnici opisali kao zakon „Ne priznaj da si gej“. De Santis je otvorio i debatu o kulturološkom ratu o pravima transrodnih osoba, a ovom temom se i dalje bavi.

Prošlog meseca, De Santis je izazvao liberalnu osudu i aplauz konzervativaca kada je poslao dva iznajmljena aviona sa migrantima bez dokumenata iz Teksasa.

Najodrživiji model u posttrampovskoj eri

Glen Jangkin se za sada ne kandiduje za neku funkciju, pošto je prošle godine pobedio je u trci guvernera Virdžinije.

Neki političari misle da je on najodrživiji politički model za republikance u posttrampovskoj eri. On ne deli Trampov vatreni stil, oblači se kao stanovnik predgrađa i predstavlja se kao političar koji može da zadrži Trampovu bazu nedirnutom okupljajući značajan udeo birača.

Jangkin je pozvao na zabranu abortusa nakon 15 nedelja trudnoće, zabranio predavanje kritičke teorije rase, ograničio prava transrodnih studenata i izrazio bes zbog pandemije. On prihvata da je Bajden pobedio na izborima 2020. godine, ali je ipak vodio kampanju za one koji negiraju izbore.

Jangkin je izjavio da još ne razmišlja o predsedničkoj kandidaturi 2024. Ali njegov pažljivo osmišljen politički profil, kao i sastanci sa megadonatorima u Njujorku, nagoveštavaju suprotno.

image