Svet

"Volstrit džornal": Epstin prebacio 270.000 dolara za Čomskog, dao 150.000 dolara drugom akademiku

Akademici su priznali da su "sarađivali"sa pokojnim osuđenim seksualnim prestupnikom
"Volstrit džornal":  Epstin prebacio 270.000 dolara za Čomskog, dao 150.000 dolara drugom akademikuGetty © William B. Plowman / Stringer

Džefri Epstin je platio 150.000 dolara Leonu Botstajnu i prebacio 270.000 dolara između računa za Noama Čomskog, potvrdila su dvojica akademika, dajući još jedan uvid u to kako je pokojni osramoćeni finansijer činio usluge onima koji su se povezali sa njim.

Botstajn, dugogodišnji predsednik Bard koledža u Njujorku i politički aktivista i profesor Čomski su se više puta sreli sa Epstinom nakon što je on bio registrovan kao seksualni prestupnik, piše "Volstrit džornal"

Čomski je za list rekao da su se povremeno sastajali kako bi razgovarali o političkim i akademskim temama. Botštajn je takođe priznao da se sastao sa Epstinom u pokušaju da prikupi sredstva za školu.

Oni su bili među mnogim akademicima, političarima i poslovnim ljudima koji su se sreli sa Epstinom u godinama nakon što je 2008. priznao krivicu za pribavljanje maloletnice za prostituciju. Optužen je 2019. za seksualnu trgovinu i umro je u zatvoru dok je čekao suđenje kasnije te godine.

Odgovarajući na pitanja "Volstgrit džornala", Botstajn je rekao da je 2016. primio čekove sa računa povezanog sa Epstinom u ukupnom iznosu od oko 150.000 dolara. Botstajn je rekao da je donirao tu sumu Bard koledžu te godine kao deo donacije više od milion dolara. Portparol koledža potvrdio je da je škola dobila donaciju od Botštajna.

Botstajn je rekao da ga je Epstin odredio kao konsultanta jednog entiteta i da mu je plaćao honorare za konsultantski rad iako on nije radio nikakav konsultantski posao za Epstajna. Botstajnov portparol rekao je da su sredstva kompenzacija za služenje jednogodišnjeg mandata u savetodavnom odboru "Gratitjud Amerika", fondacije koju je Epstin osnovao 2012. godine i koristio je dobrotvornu organizaciju da usmerava sredstva u različite svrhe, piše "Volstrit džornal"

"Nemam pojma zašto je smislio ovu šemu", rekao je Botstajn. "Nije želeo da napiše ček Bardu. Sažalio se na mene i rekao: 'Daću ti novac i radi s njim šta god hoćeš'".

"Važna stvar koju treba prepoznati je da ja lično nisam imao koristi", rekao je on. "Svake fiskalne godine dajem više filantropskih poklona Bardu i Američkom simfonijskom orkestru kako bih zaštitio sebe i koledž od sumnji da se obogaćujem iskorišćavanjem svog položaja", pojasnio je Botstajn.

Čomski je potvrdio da je u martu 2018. primio transfer od oko 270.000 dolara sa naloga povezanog sa Epstinom i pojasnio da su to njegova lična sredstva koja su prebačena sa računa na račun i da ona ne uključuju "ni jedan peni od Epstina".

Čomski je objasnio da je od Epstina zatražio pomoć oko "tehničke stvari" za koju je rekao da uključuje isplatu zajedničkih sredstava vezanih za njegov prvi brak.

"Moja pokojna supruga je umrla pre 15 godina posle duge bolesti. Nismo obraćali pažnju na finansijska pitanja", rekao je on. "Zamolili smo Epstina za savet. Činilo se da je najjednostavniji način da prebacim sredstva sa jednog računa na moje ime na drugi, preko njegove kancelarije."

Čomski je rekao da nije angažovao Epstina. "Bio je to jednostavan, brz transfer sredstava", rekao je on.

Kada su ga prvobitno pitali o njegovoj vezi sa Epstinom, Čomski je odgovorio: "Prvi odgovor je da se to vas ne tiče. Ili bilo koga drugog. Drugo je da sam ga poznavao i da smo se povremeno sretali."

image