Savet Evrope odobrio: Formira se registar odštete Ukrajini (VIDEO)

Registar će biti baziran u Hagu i napravljen je u bliskoj saradnji sa Ukrajinom koji će primati, obrađivati i čuvati zahteve za naknadu štete, kazao je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra

Savet Evrope je na sastanku u Rejkjaviku zvanično odobrio stvaranje registra štete nanete Ukrajini usled sukoba, izjavio je holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra.

Prema njegovim rečima, "registar će biti baziran u Hagu" i napravljen je u bliskoj saradnji sa Ukrajinom koji će "primati, obrađivati i čuvati zahteve za naknadu štete".

Mehanizmu su se već pridružile 43 zemlje, uključujući Holandiju i Ukrajinu.

Podsetimo, na Samitu Saveta Evrope, koji se održao u islandskoj prestonici Rejkjaviku, najavljeno je uspostavljanje registra odštete kojim bi se, kako je saopšteno, evidentiralo "rusko uništavanje Ukrajine za buduću kompenzaciju".

Srbija, Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Turska nisu potpisale rezoluciju Komiteta ministara Saveta Evrope koja se odnosi na osnivanje ovog registra, a samit je i dalje u toku, piše "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).

Sedište registra biće u Hagu, a planiran je i ogranak u Ukrajini.

Registar odštete ima za cilj da evidentira "opipljive troškove koje je Rusija nanela Ukrajini", preneo je AFP.

Nemački kancelar Olaf Šolc tražio je da Rusija snosi "troškove štete koju je nanela Ukrajini", a slično su se izjasnili i francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak.