Ko to ismeva Bajdena u Saudijskoj Arabiji?

U Saudijskoj vladi tvrde da je prestolonaslednik više voleo da kontaktira predsednika SAD Donalda Trampa

Američko-saudijski odnosi u poslednje vreme su pred pucanjem zbog nepoverenja između predsednika Džoa Bajdena i prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, objavio je "Volstrit džornal", pozivajući se na vladine izvore u Rijadu.

Prema njihovom pisanju, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman Ad Saud dovodi u pitanje mentalne sposobnosti predsenika SAD.

U Saudijskoj vladi tvrde da saudijski princ Salman u privatnim razgovorima ismeva gafove Bajdena.

Prestolonaslednik je svojim savetnicima rekao da ga Bajden "nije impresionirao" kada je bio potpredsednik za vreme Baraka Obame. Takođe je priznao da je više voleo da kontaktira bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Bajden je više od godinu dana odbijao da komunicira sa princom Muhamedom. Kada je konačno došao u posetu Saudijskoj Arabiji u julu, na saudijske zvaničnike je ostavio utisak da nije zainteresovan ni za kakve političke razgovore.

Saudijski princ Fejsal negirao je da je princ Salman privatno ismevao gospodina Bajdena.

"Ovi navodi anonimnih izvora su potpuno lažni. Lideri kraljevstva su uvek najviše poštovali predsednike SAD", konstatovao je princ Fejsal. 

Organizatori su rekli da nisu pozvali američke zvaničnike, "Inicijativa za buduće investicije" u Rijadu ove nedelje. 

Ekspert za Bliski istok Eron Dejvid Miler rekao je listu da sada "praktično nema poverenja" između SAD i Saudijske Arabije.

Katalizator tenzija između zemalja bio je lični animozitet između saudijskog prestolonaslednika i Bajdena, smatra ekspert.

Odnosi SAD i Saudijske Arabije su uzdrmani kada su zemlje OPEK, predvođene Saudijskom Arabijom, glasale suprotno  očekivanjima Bajdenove administracije. Odluka OPEK o smanjenju proizvodnje nafte je okarakterisana kao svrstavanje uz Rusku Federaciju. Ova odluka nije odgovarala Bajdenu zbog visoke inflacije u SAD neposredno pre novembarskih izbora. 

"Biće posledica za to što su uradili, sa Rusijom", zaključio je Bajden za SI-En-En posle odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte.

Nepisani pakt SAD i Saudijske Arabije prošao je 15 predsednika i sedam kraljeva, arapski naftni embargo, dva rata u Persijskom zalivu i terorističke napade 11. septembra. Sada se taj savez raspada pod Bajdenom, kada Saudijska Arabija pre vidi svoje mesto u BRIKS-u.