Svet

Sastanak lidera zemalja centralne Azije sa Si Đinpingom, jačaju "trajno prijateljstvo"

U kineskom Ministarstvu spoljnih poslova najavili su da će predsednik Si sutra održati "značajan" govor, a biće potpisan i "značajan" zajednički dokument
Sastanak lidera zemalja centralne Azije sa Si Đinpingom, jačaju "trajno prijateljstvo"www.globallookpress.com © Liu Bin

Šefovi država centralne Azije sastali su se sa Si Đinpingom u gradu Sijanu, u centralnoj Kini, kako bi ojačali svoje "trajno prijateljstvo".

Očekuje se da će ovaj sastanak predstavljati pripremu za budući samit na kom se očekuje stvaranje regionalnog saveza sa Pekingom, prenosi Rojters.

Bilateralni sastanci u četvrtak su uvod za zajednički sastanak šestorice lidera u petak, što će biti prvo takvo okupljanje šestorice predsednika.

U kineskom Ministarstvu spoljnih poslova najavili su da će predsednik Si sutra održati "značajan" govor, a biće potpisan i "značajan" zajednički dokument.

Izbor grada Sijana za mesto sastanka ima i simboličnu težinu, pošto je reč o naselju na nekadašnjem Putu svile koji je spajao Kinu i centralnu Aziju.

Prvi centralnoazijski lider koji je stigao u Kinu bio je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, čija je država najveći kineski trgovinski partner u regionu. 

"Mi imamo zajednički cilj - jačanje bilateralnih odnosa", rekao je on, prenosi Rojters.

"Ujedinjeni smo i u želji da ojačamo regionalnu i međunarodnu bezbednost i saradnju", dodao je predsednik Kazahstana.

Dve strane su se dogovorile da preuzmu mere kako bi obezbedile stabilan rad kazaškog dela kinesko-centralnoazijskog gasovoda, kao i da prodube saradnju u eksploataciji i izvozu uranijuma.

Si se sastao i sa predsednikom Kirgistana Sadirom Džaparovom, koji je svom kineskom kolegi preneo da je zainteresovan za produbljene saradnje u oblasti trgovine, ekonomije i investicija.

"Ne postoje politička neslaganja i nerešena pitanja između naših zemalja" rekao je on.

Trgovina između Kine i zemalja centralne Azije je tokom prošle godine dostigla je vrednost od 70 milijardi dolara, od čega trgovina sa samo Kazahstanom iznosi oko 31 milijardu.

Sledi Kirgistan sa oko 15.5 milijardi, Turkmenistan sa 11,2, Uzbekistan sa 9,8 i Tadžikistan sa dve milijarde dolara, prenosi Rojters.

image