Grenel: Vreme je da Aljbin Kurti ode

Nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine izjavio je da akuelne kosovske vlasti ne ispunjavaju ništa od dogovorenog

Nekadašnji specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, izjavio je da je došlo vreme da Aljbin Kurti i aktuelne prištinske vlasti odu sa političke scene.

"Znam da mogu izazvati probleme svojom izjavom, ali ipak ću biti iskren. Aljbin Kurti i aktuelne kosovske vlasti ne ispunjavaju ništa što je dogovoreno i vreme je da odu sa političke scene", istakao je Grenel na predizbornoj večeri u organizaciji Republikanske stranke, prenosi Srpski radio u Čikagu.

Pored Grenela, u srpsko-američkoj memorijalnoj sali, bio je prisutan i Ron Džonson, koji će se boriti za mesto u Senatu na predstojećim izborima 8. novembra.

"Kurti operiše pod predpostavkom da Albanci na Kosovu imaju bezrezervnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i da SAD ne vole Srbe, što njemu dozvoljava da radi šta god hoće", naveo je Džonson.

Grenel je dodao da je senator Džonson bio prisutan prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

"Srpski narod u Ričardu Džonsonu ima velikog saveznika i ne mogu zamisliti Senat bez njega. U trenucima teških pregovora prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, kada je trebalo izvršiti pritisak, upravo je Džonson bio taj koji je radio na tome", obrazložio je Grenel.

Na večeri koja je priređena u znak podrške za reizbor senatora Rona Džonsona, prisutnima se obratila i predstavnica srpsko-američke glasačke Alijanse, Olga Ravasi, koja se zahvalila Džonsonu i Grenelu na razumevanju značaja i težine srpskog biračkog tela u Americi.

Trampov čovek od poverenja

Za Srbiju je ovaj američki diplomata postao posebno važan u oktobru 2019. kada ga je Tramp imenovao za specijalnog izvestioca o pregovorima Beograda i Prištine.

I pre toga on je bio uključen u proces dijaloga - prilikom susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Berlinu krajem 2018. tražio je ukidanje taksi na srpske proizvode od 100 dosto.

Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem video se u više navrata, poslednji put u Minhenu kada je potpisano pismo o namerama za supostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.