Svet

"Kačket" udario na "Bundevu": Kako je bugarska politika počela da liči na mafijaški film

Bugarska je upala u (još jednu) političku krizu
"Kačket" udario na "Bundevu": Kako je bugarska politika počela da liči na mafijaški filmwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Najnovija bugarska politička kriza uključuje bombu pored puta, izraelskog stručnjaka za eksplozive i pretnje smrću u stilu Kopolinog "Kuma". Glavni likovi su glavni tužilac Ivan Gešev, nadimak "Kačket", i nekadašnji premijer Bojko Borisov, poznat i kao "Bundeva".

Zbunjeni ste? Ne brinite, niste jedini, piše briselski "Politiko", koji je pokušao da razjasni šta se sve desilo u toj balkanskoj državi od 1. maja, kada je Gešev izjavio da je izvršen atentat na njega.

U srži problema nalazi se položaj glavnog tužioca. Gešev se već godinama nalazi na udaru antikorupcijskih i prodemokratskih aktivista, koji ga optužuju da je jedan od najvećih prepreka na putu Bugarske ka uspostavljanju evropskih normi. (Nadimak "Kačket" dobio je po svom omiljenom šeširu).

Tokom leta 2020. godine, on je bio jedna od glavnih meta ogromnih protesta protiv mafije, kada su demonstranti neuspešno tražili njegovu ostavku.

Politički zaštićena mafija je sveprisutna u Bugarskoj, a njeni interesi uključuju trgovinu narkoticima, oružjem, ljudima i zloupotrebu evropskih fondova, piše "Politiko". Za demonstrante, moćni glavni tužilac nalazi se u centru mafijaške strukture, vodeći računa da ni jednog bitnog igrača ne sustigne pravda.

Nakon što je "preživeo" proteste 2020. godine, Gešev je delovao nedodirljivo, delimično i zato što je imao blizak odnos sa dugogodišnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, kome je prošle godine pomogao da izađe iz zatvora. (Korpulentni bivši radnik obezbeđenja nadimak "Bundeva" dobio je zbog svoje pozamašne glave.)

Nešto se, ipak, promenilo i izazvalo "građanski rat" u srcu bugarskog političkog establišmenta, što bi moglo uliti nadu svima u Bugarskoj koji se nadaju da bi njihova zemlja konačno mogla da se obračuna sa korupcijom.

Borisov i njegova partija GERB odneli su tesnu pobedu na aprilskim parlamentarnim izborima - petim u poslednje dve godine - a njegova kandidatkinja za premijera, nekadašnja evropska komesarka Marija Gabrijel, rekla je da želi da smeni Geševa zbog "štete koju je naneo ugledu tužilaštva".

Čak i ako su šanse Gabrijel da dođe na čelo vlade male, usled činjenice da su koalicioni pregovori pred kolapsom, Gešev je na optužbe uzvratio žestoko, tvrdeći da "političari žele da ubiju njega i njegovu porodicu". On je takođe zapretio da će otkriti informacije o korupciji na najvišem nivou.

Da li neko zaista pokušava ubije Geševa?

Gešev se našao centru pažnje bugarske javnosti kada su 1. maja zvaničnici rekli da je on preživeo bombaški napad, kada je eksplozivna naprava detonirana na krivini kojom se kretao njegov automobil.

Njegov zamenik Borislav Sarafov tvrdio je da se pored puta nalazi krater prečnika tri metra, a tu tvrdnju je potvrdio je specijalno angažovani izraelski stručnjak za eksplozive.

Mnogi opozicioni političari, ipak, sumnjaju da je u pitanju nameštaljka, odnosno da je Gešev inscenirao pokušaj atentata u trenutku kada se njegova pozicija našla u opasnosti.

Asen Vasilev, ko-lider antikorupcijske partije Nastavljamo sa promenama novinarima je rekao da neko "pokušava da uplaši zečeve", dok je lider partije Demokratska Bugarska Atanas Atanasov dodao da "postoje jasni dokazi da je u pitanju nameštaljka".

Ovo nije prvi put da Gešev tvrdi da je njegov život u opasnosti. On je u ponedeljak javno pocepao svoje pismo ostavke, za koje tvrdi da mu je nametnuto, i rekao da će ostati na toj funkciji do kraja mandata 2026. godine.

Gešev je sebe uporedio i sa ubijenim sicilijanskim sudijom Đovanijem Falkoneom, tvrdeći da je dobio pretnje smrću, uključujući i komentar da se "nalazi na ivici provalije dok vetar duva". Dodao je i da su pretnje smrću upućene i članovima njegove porodice.

On je rekao i da je Borisov pokušao da ga namami da napusti mesto glavnog tužioca, nudeći mu mesta ambasadora u Turskoj i Izraelu, što nekadašnji premijer negira. Predstavljajući sebe kao nezavisnog zaštitnika vladavine prava, on je obećao da će se boriti protiv "političkog smeća" u parlamentu

Gešev je sebe predstavio i kao zastupnika bugarskih evroatlantskih ambicija, ismevajući Borisova zato što je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poklonio psa kao znak prijateljstva. "Čak su i neki bivši premijeri Putinu davali štence", rekao je on.

Zar Gešev ranije nije bio Borisovljev zaštitnik?

Da, partija GERB Bojka Borisova bila je ključna u postavljanju Geševa na njegovu funkciju 2019. godine. Kada je Borisov prošle godine uhapšen pod optužbom da je iznudio novac od kazino barona Vasila Božkova "Lobanje", Gešev mu je pritekao u pomoć, tvrdeći da je slučaj "smešan i politički motivisan".

Borisov sada demantuje da ga je Gešev spasao, tvrdeći da su odluku o njegovom puštanju na slobodu nezavisno donela dva različita suda. "Sada ispada da je mene Gešev spasio od zatvora! Možda je trebalo da ostanem tamo još dva dana. Hoćete da se vratim tamo na još dva dana?", napao je Borisov novinare koji su ga pitali o vezama sa Geševom.

I dalje nije potpuno jasno šta je prouzrokovalo sukob između Borisova i Geševa. Moguće je da je nekadašnji premijer procenio da je državi tužilac postao isuviše štetan za njegovu političku karijeru, kao i da bi morao da ga skloni ako želi da postane kredibilan koalicioni partner, kako u Bugarskoj tako i u Briselu, navodi "Politiko".

Šta bugarski establišment misli o svemu ovome?

Situacija je počela da se razvija izuzetno brzo. Sarafov, Geševljev nekada lojalni zamenik, promenio je stranu, i sada poziva na ostavku svog šefa. On je čak podneo i tužbu protiv glavnog tužioca koja navodno uključuje i ilegalne snimke.

Pošto je reč o osetljivom slučaju, on je dobio i policijsku zaštitu.

Da, dobro ste pročitali: Bugarsko Ministarstvo pravde štiti zamenika glavnog tužioca od njegovog šefa. "Dobro poznajem gospodina Geševa i upravo zato se plašim za sopstveni život", rekao je Sarafov, dodajući da zna njegove "metode", kao i da je "nestabilan".

Gešev je na to odgovorio tako što je od Vrhovnog sudskog saveta zatražio da preuzme disciplinske mere protiv Sarafova, tvrdeći da je on "izdajnik bugarskog naroda".

Bugarski sudski sindikat kritikovo je Geševa, tvrdeći da on nije podoban da obavlja svoju funkciju zbog "potpunog odsustva profesionalizma i moralnih kvaliteta", dodajući da je on pokazao svoje "glumačke veštine", ali i da je istovremeno razotkrio da su mu motivi lični i političili. Sindikat je pozvao i na smenu Vrhovnog sudskog saveta koji imenuje glavnog tužioca.

Šta će se dalje dešavati?

U idealnom svetu, skandal ovih razmera doveo bi do dubokih promena u pravosudnom sistemu zemlje, možda čak i ustavnih izmena, piše "Politiko". Ali do kulminacije celog slučaja tek treba da dođe.

Moguće je da će, pod političkim pritiskom, konačno doći do formiranja većine u Vrhovnom sudskom savetu koja je neophodna za smenu Ivana Geševa. Ipak, i dalje nije jasno ko bi predvodio tu političku inicijativu, a sam glavni tužilac tvrdi da će u javnost izneti "prljav veš" članova Saveta.

Borisov najverovatnije neće uspeti da formira vladu, a država bi u skorijoj budućnosti mogla na svoje šeste izbore u poslednje dve godine. 

Gešev je poznat po svojoj tvrdoglavosti i malo je verovatno da će sam podneti ostavku. "Meni je jedino važno to da radim za bugarski narod. Odradiću svoj mandat nevezano za sve ostalo", rekao je on.

image